Прием на силиций заздравява костите

Средно една на всеки три жени страда от постменопаузална остеопороза – заболяване на костите, предизвикано от занижени нива на естроген по време на менопаузата. Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и намалена здравина на костите, поради което те стават лесно чупливи. Като превенция и лечение на остеопорозата е необходимо да се приемат витамините К, C и D, магнезий и калций. Рядко обаче се споменава за прием на силиций при борбата с остеопорозата. Средно 40 мг силиций на ден помага за заздравяване на костите.

Храни богати на силиций

Храни богати на силиций са пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците, както и минералната вода. Най добрите зеленчуци за тази цел са цвеклото, зеленолистните зеленчуци, морковите, краставиците и камбите. За ефективното усвояване на силиций, трябва да се приемат и храни, богати на калций, калий, магнезий и манган. Това означава поддържане на разнообразна и пълноценна диета.

Билки съдържащи силиций са бреза, целина, женшен, хвощ, коприва, магданоз, мента, шипки и мащерка. Разнообразната диета и минерална вода богата на силиций помагат за справяне с остеопорозата след менопаузата.

Постменопаузалната остеопороза засяга голяма част от населението навсякъде по света. Освен лечението, което се препоръчва, жените могат да спазват лесни мерки, за да се грижат за здравето си. Минералът силиций заема съществено място при тези мерки, тъй като има значителна роля за превенцията и лечението на остеопорозата. При хранителни режими, съдържащи повече от 40 мг дневен прием на силиций, се наблюдава повишена минерална плътност на бедрената кост в сравнение с хранителния прием под 14 мг дневно. За съжаление приемът на силиций бавно намалява средно с 0,1 мг на година заради небалансираното хранене.

Много хранителни добавки съдържат силиций самостоятелно или в комбинация с витамини, билки и други естествени съставки. Силиций таблетки се предлагат в аптечната мрежа и онлайн магазините. Едно от най-често включваните силициеви съединения в продуктите за перорален прием, е силициевият диоксид, който е с растителен произход.

Пиенето на силиций чрез специалните разтвори, предлагани от аптеките, е за предпочитане пред таблетките в случаите на стомашно-чревни нарушения.

Ползи от прием на силиций

Много други проучвания подкрепят тезата, че приемът на силиций играе важна роля за формирането и здравината на костите. Минералът подпомага възстановяването на колагена, подобрява имунитета, заздравява костната структура. Той може да бъде набавен за организма много лесно чрез разнообразно хранене и ежедневна хидратация. Затова е важно да споменем ползите от микроелемента силиций и да го включваме в режима си чрез храната и минералната вода:

  •  Силицият работи добре в комбинация с витамините К и D, но има своите позитивни свойства върху костите дори когато се приема самостоятелно.
  •  Дори малък прием на силиций до 12 мг дневно може да поддържа плътността на костната структура в нормални граници.
  •  Естрогенът се влияе от силиция.
  •  Повишеният прием на силиций има връзка с повишената минерална плътност на костите при жени в пременопауза и жени в постменопауза на хормонална терапия.

Минерална вода със силиций

Някои минерални води в България са богати на силиций, под формата на метасилициева киселина. Тя доказано работи срещу процесите на стареене. „Действа подобно на лепило, като осигурява сила, гъвкавост и устойчивост на съединителните тъкани,“ твърди американският лекар-натуропат д-р Изабел Шаркар. Метасилициевата киселина е натурален овлажнител, забавя стареенето на кожата, подобрява здравината на костите, стимулира метаболизма и покачва имунитета. Пиенето на минерална вода със силиций  доставя голямо част от необходимите 40 мг силиций дневно. За предотвратяване на постменопаузалната остеопороза е важно да се приемат храни богати на силиций за подобряване здравината на костите. Такива са нерафинираните зърнени храни, особено овес и овесени трици. Оризът, виното, сушените плодове, зеленчуци (като зелен боб) също са богати на полезния минерал. Питейната вода е важен източник на силиций. В бутилираната вода обаче съдържанието е по-високо, тъй като при филтрирането на чешмяната вода силицият бива отделен.  В страни като Индия и Китай има измерени най-малък процент фрактури на тазобедрената кост в сравнение с всички останали региони на света. Същевременно приемът на силиций в тези държави варира между 140-200 мг дневно, имайки предвид голямото разнообразие от плодове, зеленчуци и зърнени култури. Данните показват, че в Европа се приема средно едва 20-50 мг силиций дневно.

Освен превенция на остеопорозата, силицият предпазва и от болестта на Алцхаймер.

Текст: Даниела Божинова

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*