Пролетна умора – симптоми и как да се справим

Пролетна умора кога започва?

Пролетната умора не е болест, а състояние на човека, но тя може да улесни появата на някои болести. В това състояние изпитваме чувството за понижена енергия, замаяност и умора в края на зимата и началото на пролетта. Пролетната умора започва през месеците март и април. Тя може да се причисли към т.нар. сезонни разстройства.

Пролетната умора е едно от най-досадните състояния, които могат да ни сполетят в началото на пролетта. Въпреки че не застрашава здравето, пролетната умора сериозно затруднява извършването на ежедневните дейности и влошава качеството ни на живот. Тези нарушения по-често засягат жените. Пролетната умора засяга не само възрастните, но и децата.

През тази година към монотонните зимни месеци се добави и продължителната социална изолация в резултат от пандемията Ковид. Настъпването на пролетта е оптимистична новина за всички, но за това е необходимо нашето тяло да превключи на по-бързи обороти. Увеличаването на продължителността на деня, покачването на температурата и влажността, по-активното движение и дейности принуждават организма да произвежда повече енергия и да подсили имунната си система.

Поради недостатъчната слънчева светлина през зимата нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляват значително. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта.

Пролетна умора симптоми

При всеки човек продължителността на симптомите при пролетната умора са различни. Те могат да бъдат повече или по-слабо изразени и включват:

  • отпадналост – хората се оплакват, че буквално остават без сила;
  • депресия – според психолозите смяната на сезоните предизвиква психо-физични промени в организма;
  • раздразнителност -често хората реагират бурно на дребни проблеми през този сезон;
  • нарушения в концентрацията;
  • болки в различни части на тялото;
  • нарушения в съня;
  • главоболие;
  • загуба на либидото, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото.

Как да се справим с пролетната умора?

Пролетната умора е резултат от недостиг на основни хранителни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти. През зимата консумираме много по-малко пресни плодове и зеленчуци, и наблягаме основно на тежки и мазни храни. През този сезон се движим значително по-малко. Всички тези фактори сериозно рефлектират върху жизнеността и тонуса.

Хубаво е веднага щом усетите симптомите на пролетна умора, да започнете грижи за възстановяване на силата на организма. Най-важните мерки са осигуряване на повече физически дейности, като прекарвате колкото може повече време навън, за да си набавите витамин D и въвеждане на диета на здравословно хранене – повече месо, плодове и зеленчуци и по-малко мазнини.

В менюто ви трябва да бъдат намалени въглехидратите – брашно, хляб, ориз и картофи. Употребата им може да доведе до падане на кръвната захар. Необходимо е също така да постигнете добра хидратация на  организма – пийте до 1,5 литра вода или зелен чай.

Добри храни за този сезон са чушките, боб и леща всички те стимулират образуването на серотонин, съдържат селен и фолиева киселина, които са антидепресанти. За да си набавите необходимото количество пробиотици консумирайте също кисело мляко.

Проветрявайте редовно помещенията, кислородът е необходим за по-бързото възстановяване на организма.

През този период се опитвайте да избягвате стресовите ситуации и да си осигурите повече качествена почивка, за да възстановите тялото си в периода на адаптация.

Пролетна умора витамини

Пролетната умора може да се преодолее чрез приемането на необходимите за поддържане на живота и здравето витамини, минерали и антиоксиданти. Но само с храната, колкото и да е разнообразна, трудно ще успеем да си набавим тези вещества в достатъчно високи дози и в необходимото разнообразие. Попълването на хранителните дефицити и преодоляването на умората може да се случи най-бързо, лесно и ефективно с допълнителното приемане на витамини.

Ето кои витамини е добре да си набавим в края на зимата:

  • витамин С – задължителен е, тъй като през зимата имунитета спада;
  • витамин Д – поради липса на слънце през зимата е добре да си го набавяме, но след консултация с лекар;
  • витамини от групата В – те помагат на централната нервна система да се справя по-лесно със стреса;
  • мултивитамини – те съдържат основните група витамини както и някои полезни минерали.

За лечение на пролетната умора заедно с витамините е добре да правите разходка поне по 1 час на ден и да не се лишавате от сън.

Вижте също видеото на Детокс център: Пролетна умора

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*