Розова вода – приложение: за пиене, козметика и медицина

Розова вода хората са получавали от векове. Тя е есенция, която се получава след парна дестилация на цветовете на маслодайни рози, предимно от роза Дамасцена и е популярна със своя аромат и антисептични свойства. Розовата вода има нежен, цветен аромат. Използва се в натуралната козметиката и ароматерапията за тонизиране на кожата, овлажняване и успокояване. Тя се използва и в кулинарията като добавка към сладка, бисквити и други десерти.

Как се прави розова вода

За да се получи розова вода, розовият цвят се поставя в специален уред за дестилация, заедно с вода. Дестилаторът се затваря и загрява. Когато температурата на водата достигне точката на кипене, парата от розовият цвят преминава през тръби или парна камера, където се охлажда и кондензира, за да се получи розова вода. След това тя се събира и се филтрира, за да се отстранят евентуални механични частици.

Приложение

Розовата вода има много разнообразни приложения поради своите оздравителни и козметични свойства. Ето някои от най-честите й приложения:

  • Козметика: Розовата вода е една от най-честите съставки в козметичните продукти, тъй като помага за освежаване, успокояване и хидратиране на кожата и косата. Тя се използва като добавка към кремове, лосиони, шампоани, балсами и други козметични продукти, за да се постигнат най-добрите резултати. Розовата вода се използва за производство на висококачествени парфюми, поради своята нежна ароматна съставка;
  • Ароматерапия: Розовата вода и розовото масло се използват все по-често в ароматерапията. Ако имате проблеми със съня, напръскайте малко розова вода във въздуха в спалнята или върху възглавницата. Смесете розова вода с няколко капки етерично масло от рози и я използвайте като ароматерапевтична течност за релаксация и успокояване на стрес;
  • Розовата вода се използва като добавка към сладкишите, бисквитите и други десерти, за да им придаде уникален вкус и аромат;
  • Медицина: Розовата вода се използва и като лековита съставка за намаляване на изгарянията от слънцето, за премахване на миризми на кожата и като природна добавка за лечение на много заболявания.

Розовата вода има широк кръг от ползи и приложения, и се среща редовно в много продукти за красота, здраве и хранене.

Как се пие розова вода

Розовата вода може да се консумира за вътрешна употреба като напитка или добавка към храната, но трябва да се вземат предвид нейните свойства. Във високи дози може да предизвика гадене и диария. Поради това, преди да я приемете, е важно да се консултирате с лекар или специалист в областта на хранителните добавки и ароматерапията.

Ако решите да я консумирате, можете да я приготвите като разтворите 1-2 чаени лъжици розова вода в 1 литър вода или друго напитка. Това ще придаде лек, цветен вкус и аромат на напитката ви.

Розова вода за готвене

Розова вода се използва за ароматизиране на храни и напитки. Тя може да се добавя към кексове, бисквити, сладоледи, кремове, шоколадови изделия, сладкиши и други десерти. Розовата вода има много благоприятен аромат, който придава интересен вкус на храната. В кулинарната употреба се използва много малко количество, обикновено на вкус. Важно е да се избере качествена розова вода, която не съдържа други добавки.

Розова вода за лице

Розовата вода е често използвана в козметиката поради своите благоприятни свойства за кожата. Тя има освежаващ, хидратиращ ефект и може да помогне за намаляване на възпаленията. Предлагаме ви някои начини за използване на розова вода за лице:

  • Почистване на лице: Намокрете памучен тампон в розова вода и почистете лицето си с него след измиване на кожата. Това ще помогне да се укрепи кожата и да се постигне балансирано хидратиране;
  • Спрей за лице: Използвайте спрей с розова вода като мист за лице през целия ден, за да освежите кожата си, особено когато високите температури;
  • Добавка във вашия балсам за устни: Добавете няколко капки розова вода в балсама за устни, за да получите допълнително хидратиране.

Независимо от начина, по който използвате розова вода за лице, след това може да се нанесе и нормален крем или лосион, за да постигнете най-добри резултати.

От къде да си купя розова вода

Розовата вода може да се купи от различни места, включително козметични магазини, онлайн магазини или аптеки. Ето някои препоръки, от къде можете да купите розова вода:

  • Козметични магазини: Розовата вода може да се намери в козметични магазини и магазини за красота. В магазините за козметика може да има широка гама от розови води от различни производители;
  • Онлайн магазини: Можете да намерите голям избор от отлични розови води в онлайн магазините. Най-доброто е да сравните различни марки и видове розова вода преди да се решите каква да купите;
  • Аптеки: Розовата вода може да се намери и в аптеките, тъй като се използва в медицината и ароматерапията.

При избор на розова вода е важно да проверите етикета и да се уверите, че тя е произведена от висококачествен розов цвят (Rosa damascena) и не съдържа изкуствени оцветители или консерванти.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*