Създаване на блог и печелене на пари от интернет

Решили сте да създадете свой блог и да печелите пари от него. Това е една от многото възможности за печелене на пари от интернет. Много хора в цял свят си задават въпроса: „Как да си направим собствен блог и да печелим от него?” Отговорът е лесен само за първата половина на този въпрос. За изпълнение на втората част се изисква повече усилия и креативност.

Как се прави блог?

Да си направите личен блог не е трудно, но преди да пристъпите към неговото физическо създаване е необходимо да изберете темата, по която ще пишете. Тя трябва да е вълнуваща за голям брой хора. Много е важно да ви е интересна и да сте специалист по нея. Изборът на добра тема предопределя дали ще имате успешен блог.

Следващият важен детайл е изборът на име. На пръв поглед лесна задача, но за да я решите се изисква определено вдъхновение и въображение.

Как да си направим блог безплатно?

На практика създаването на блог не изисква финансови средства. Съществуват платформи, които безплатно предоставят тази възможност. Тук ви предоставяме две опции:

https://www.blogger.com/about/?bpli=1

https://wordpress.com

Най-популярната опция е WordPress, тъй като тя предлага пълен контрол върху блога Ви, както и много възможности за промени по дизайна и функционалностите на сайта. За да работите с WordPress не е необходимо да владеете език за програмиране.

След инсталиране WordPress през хостинг акаунта ви, следва реалното създаване на блога.

Избор на WordPress тема за блога

WordPress темата представлява предварително изграден дизайн, катосе изисква само да се правят само необходимите и желаните промени от потребителите. Съществуват огромен брой безплатни теми, които могат да се филтрират по категории.

В процеса на работа по създаване на блога ви може да ползвате услугите на многобройни видео курсове за създаване на блог с WordPress. На приемлива цена от може да се запишете на курс за начинаещи за създаване на сайт с WordPress.

Ежедневно хиляди хора по цял свят създават свой блог и започват да пускат публикации на различни теми. Някои от тях го правят за удоволствие, но болшинството се опитват да печелят от това начинание.

Видове блогове

Съществуват множество видове блогове

Личен блог

Това е най-популярният блог. Коментарите в него се пишат от един човек.

Микроблогинг

Микроблогингът се използва за публикуване на материали от хора имащи връзка помежду си.

Корпоративни и организационни блогове

Блогът може да бъде използван за бизнес цели. Блоговете се използват вътрешно – за да се подобри комуникацията в корпорацията или външно – за маркетинг, брандинг или връзки с обществеността.

Жанрови блогове

Това са блогове, които се фокусират върху определена тема, като например политически блогове, здравни блогове, туристически блогове, дом, мода, проекти, образование, музика и др.

В тази статия ще ви представим някои възможности за това как да печелите пари от вашия блог.

Печелене на пари от интернет

Писане на статии срещу заплащане

В случай, че публикувате системно във вашия блог, след време ще станете толкова добър в занаята, че ще пишете статиите с лекота и за кратко време. Ако заедно с това имате и постоянен трафик в блога ви, вие ще станете атрактивен за рекламодателите. Това ще ви позволи да приемате платени публикации, за които се изисква единствено да публикувате статиите.

Ще увеличите приходите си в случай, че предлагате и услугата написване на материала. Разбира се това изисква определени усилия от вас, но освен финансовите ползи ще разшири вашия кръгозор, тъй като ще ви се наложи да пишете по теми, за които не сте специалист.

След като овладеете и тези умения да пишете за неща, които не разбирате, може да направите следващата стъпка. Тя е дистанционна работа копирайтинг. Това означава писане на статии за сайтове, т.е. да упражнявате професията копирайтър.

Имайте предвид, че цените на копирайтинг услугите не са високи. Нормално се плаща до 20 лева за статия със съдържание от 500 думи. Това колко ще печелите зависи от вашата производителност, но един добър копирайтър би трябвало да пише поне по 2 материала на ден.

Тези от вас, които смятат, че в ерата на Google писането (копирането) е лесно, трябва да знаят, че съществуват програми, които улавят плагиатството. Така че в случая става дума за писане на уникални текстове.

Създаване на материали за обучение

Въпреки бурното развитие на Интернет индустрията, създаването на материали за обучение е сериозна ниша. Мнозина ползват Google за получаване на професионални съвети или обучение, но Интернет пространството е залято с информация, която в много от случаите не е достоверна или е недостатъчна. Вече започва да се разбира, че качествената информация и обучение струва пари.

В случай, че вие сте специалист в определена сфера и притежавате опит, който желаете да споделите с други, може да подготвите кратък курс за обучение. Курсът трябва да е написан на разбираем език като за начинаещи в тази сфера. Особено полезно е онагледяването на материала със снимки, графики, видео и др. помощни материали.

Цената, на която ще предлагате вашия материал за обучение, трябва да е съобразена с аудиторията, за която е предназначен. В случай, че предлагате обучение на хора, които ще ползват услугата за да придобият умения да свършат определена работа вкъщи, цената трябва да е достъпна. Например цената на един курс на тема „Как да сменя тапетите в апартамента”, може да е 20лв. Ниска цена, но в случай, че успеете да продадете 100 курса, може да направите сметка колко ще спечелите.

Друг пример: Станали сте толкова добър в професията копирайтър, че решавате да продавате копирайтър курсове. Разбира се в случая става дума за обучение по специфични умения, които малко хора притежават. Освен това, за разлика от предния случай, тук говорим за обучение за придобиване на професия. Естествено, че цената на вашия курс ще бъде значително по-висока. Една цена от 200лв. е минимума, на който може да я предлагате. Представете си, че поне 10 човека решат да се възползват от вашето предложение. Ще получите същия ефект както с обучението за тапетите. При това ще си спестите емоциите от общуването с прекалено много хора.

Дистанционно обучение

Дистанционното обучение е особено полезно и подходящо, когато е насочено към  дистанционна работа от вкъщи.

Нека да продължим с нашия пример за курсовете за копирайтър. Написали сте един добър материал за обучение по тази тема, но всеки един потребител е с индивидуални способности. Едни разбират перфектно обясненията, други се затрудняват и са необходими допълнителни уточнения. Това може да се постигне само с директен контакт с потребителите. Добре е също така да се контролира до каква степен курсистите усвояват материала, а те също с въпросите си ще ви помогнат да повишите вашата квалификация.

Един добър начин за постигане на по-добър ефект за вас и клиентите ви, е чрез комбиниране на двата метода за обучение. Продавате курсове на определена цена с опция за допълнително дистанционно обучение, като заплащането ще бъде на час. Например една добра цена за всички е от 20лв./час.

Партниране с инфлуенсъри

Партнирането с известни инфлуенсъри в България също може да бъде полезно за вас. В свят, в който социалните мрежи стават все по-важна част в живота на хората, ролята на инфлуенсърите нараства все повече.

Вие може да промотирате друг инфлуенсър срещу заплащане или срещу реципрочна рекламна кампания за вас. Това не означава, че непременно подпомагате конкурент. Всички се борят за едно – повече последователи в социалните мрежи, така че тези кампании са полезни и за двете страни. Освен това може да извлечете допълнителни позитиви от появяването на известни личности във вашия блог. Това увеличава интереса и доверието на потребителите към вас.

В тази статия ви показахме едни от многото начини да изкарвате доходи от вашия блог. Когато навлезете в тази тема сами ще откриете още много възможности за това.

Вижте също: Мини дрон с камера

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*