Фестивал на ореха се провежда в Голямо Дряново

фестивал на ореха

В казанлъшкото село Голямо Дряново се провежда единственият в страната Националният фестивал на ореха. След две годишно прекъсване през тази година събитието е възобновеено и се организира от кметството, Народно читалище „Зора – 1902“ и земеделския производител Георги Василев, който е и основен спонсор.

Фестивалът ще се проведе на 22 октомври в парка до кметство в Голямо Дряново и във фоайето на читалището. Мероприятието се организира под патронажа на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, а това е неговото седмо издание.

Събитието ще започне с представяне на производители на черупкови плодове, на занаяти и на производители на био продукти. Има записани около 20 производителя на орехи, бадеми, лешници, ядки, както и на пчелни продукти. Ще има и изложители на хляб, на сирена, на мурсалски чай и други.

Занаятчиите, които ще представят изделията си, са над 30. Посетителите ще могат да видят демонстрация на машини за събиране и преработка на орехи и лешници, както и демонстрации на производство на олио от орехи. Във фоайето на НЧ „Зора – 1902“ гостите ще имат възможност да разгледат изложба с богатата колекция от автентични народни носии на „Трио Калина“. В програмата е включена и кулинарна изложба на храни със съставка орех, която е дело на жителите на Голямо Дряново. В селото има и конна база, така че гостите на фестивала ще имат възможност да се качат и на кон.

Официалната програма на фестивала включва гостуващи читалищни състави от цялата страна, както и пресъздаване на народни традиции. Във фолклорната програма участие ще вземат Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“ , Музикална фолклорна група „Тракиец“, сдружение „Калиферови хайдути“ и читалищни състави от Войнягово, Орехово, Преславен, Градище, Копринка, Дунавци, Ясеново и Овощник. „Програмата ще завърши с така нареченото „народно веселие“ с участието на оркестър „Павел баня“.

По време на фестивала в Етнографски комплекс „Светилото“, който е партньор на организаторите, ще могат да бъдат разгледани още изложбата с живопис на Лиляна Петрова, фотографската експозиция на Татяна Бончева и Милко Станев, както и музейната сбирка „Ланкова къща“.

Организаторите препоръчват, който желае да бъде облечен в народна носия, защото това е мястото и моментът.

Орехът е в бита на жителите на Голямо Дряново от десетилетия. Именно там се е намирал най-старият орех на Балканския полуостров на възраст над 500 години, в чест на който през 1965 година е издадена пощенска марка, посочват от Община Казанлък на официалния си сайт. В селото се намира и един от най-големите орехови масиви от български сортове.

Източник: БТА

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*