Хидратация през зимата – как да я постигнем

Обсъждаме хидратацията и дехидратацията основно в топлите летни дни, когато високите температури оказват влияние върху организма ни. Това обаче е само донякъде вярно, защото студените месеци също предразполагат към интензивна загуба на течности или обезводняване. Причините могат да бъдат различни – прекарваме по-дълго време през деня без да консумираме вода, а в същото време дишането на студен въздух влияе неблагоприятно; чувстваме се по-малко жадни през зимния ден, докато всъщност потребността на организма за вода е константна целогодишно; тялото ни губи течности по същия начин както през лятото, а сега дори плътните слоеве дебели дрехи въздействат, защото тялото ни работи по-усилено за движението. Или казано с няколко думи – пренебрегваме нашата хидратация през зимата и дехидратацията може да настъпи закономерно с реални физиологични последствия.

В „сложните“ зимни условия, консумацията на няколко литра вода на ден се оказва не толкова лесна задача и трябва да сме „гъвкави“ в подхода за набавяне на необходимото количество вода. Ето как можем да го постигнем:

Билков чай за хидратация през зимата

За да си набавяме течностите по лесен и приятен начин, при това и здравословен – можем да заложим на полезните свойства на билковия чай. В комбинация с пчелен мед и лимони, се получава неочаквано добра комбинация.

Билковите чайове са натурални и не съдържат кофеин. Те не само подпомагат хидратацията, но и отпускат ума. Заложете на билковите чайове за хидратация през зимата и ги приемайте вместо кафе. Кофеинът дехидратира тялото, така че се опитайте да намалите приема му и заложете на любимия си билков чай. Така умът ще остане тонизиран, а тялото – хидратирано.

Плодове богати на витамини

А когато навън е студено и върлуват коварните вирусни и грипни заболявания, плодовете богати на витаминистават задължителни към менюто на всеки. Според научни данни,  неоспорим първенец при плодовете с най-високо съдържание на вода, който е достъпен в студените месеци, е грейпфрутът – 91% вода. Ябълките, тиквата, портокалите, сливите и ананасите пък съдържат над 85%, така че също са много добра алтернатива за хидратация на тялото.

Те са натурални и не съдържат кофеин, така че не е необходимо да се притеснявате. Билковите чайове не само подпомагат хидратацията, но и отпускат ума. Заложете на билковите чайове и ги приемайте вместо кафе. Всеизвестен факт е, че кофеинът дехидратира тялото, така че се опитайте да намалите приема му и заложете за любимия си билков чай. Така умът ще остане тонизират, а тялото – хидратирано.

Топли супи

Топлите супи също са удачен и изпитан вариант по класическа българска традиция. Пилешката супа или крем супите са достатъчни, за да подпомогнат хидратацията ни по един много приятен за зимата начин.

Вода за хидратация през зимата

Ако все пак предпочитате да приемате само вода за хидратация, може да пробвате на всеки час да изпивате по една чаша DEVIN Минерална от 200 мл., която ще осигури нужния минимум от около 2л. вода дневно и в същото време е естествен начин за набавянето на част от хранителните минерални потребности на тялото ни и е добра алтернатива на скъпо струващите полиминерални хранителни добавки. Високата алкалност на DEVIN Минерална, от своя страна допринася за неутрализиране на високата киселинност в организма причинена от хранене, тютюнопушене, употреба на кафе или алкохол и от различни други фактори на средата, в която живеем. Може да добавите няколко резена лимон или ябълка в бутилката, което ще направи нейният вкус още по-приятен в студеното време.

Девин вода с витамини

Ако сте от тези, които искат да опитат нещо различно и енергизиращо през зимата, новото поколение функционална вода DEVIN Mineral & Vitamins Immunity е правилният избор. Напитките са пъстра комбинация от приятни и меки плодови вкусове – Ягода & Мента и Череша & Роза – обогатени с витамини и микроелементи за силен имунитет и отлично настроение. Една опаковка осигурява 25% от препоръчителната дневна доза на витамини от групата В и 15% от препоръчителната дневна доза на цинк и селен. Нещо повече, освен приятни и полезни за здравето, те са и български – от доказано екологично чист район от сърцето на Родопите.

В заключение, не трябва да подценявате зимния сезон и нуждата от ежедневна хидратация, даже напротив. Правилният прием на достатъчно количество вода и течности е препоръчително да фигурира във вашия “to do” лист за деня.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*