Вегетарианство и веганство – ползи и вреди

Веганите и вегетарианците са избрали да не ядат месо. Веганството обаче е по-строго и също така забранява млечни продукти, яйца, мед и всякакви други продукти, получени от животински продукти.

Както веганството, така и вегетарианството стават все по-популярни. В тази статия изследваме приликите и разликите между веганството и вегетарианството. Обсъждаме също ползите за здравето, коя диета е по-здравословна, коя е по-добра за загуба на тегло, както и възможните ползи и вреди.

Вегетарианство и веганство

 Какво е вегетарианство?

Според Вегетарианското общество вегетарианците са хора, които не ядат месо.
Вегетарианците не консумират:

  •  месо, като говеждо, свинско и дивеч;
  • домашни птици, като пиле, пуйка и патица;
  • риба и миди;
  • суровина или мазнини, получени от клане на животни.Въпреки това, много вегетарианци консумират странични продукти, които не са месо. Те включват:
  • яйца;
  • млечни продукти, като мляко, сирене и кисело мляко;
  • пчелен мед.

Вегетарианците обикновено консумират редица плодове, зеленчуци, ядки, семена, зърнени храни и варива, както и „заместители на месото“, които произлизат от тези видове храни.
Вегетарианството е по-малко строго от веганството, така че има няколко добре познати вариации на вегетарианската диета:

  • Оволактовегетарианство. Хората, които спазват тази диета, избягват всички видове месо и риба, но консумират млечни продукти и яйца.
  • Лактовегетарианство. Хората на тази диета не ядат месо, риба или яйца, но консумират млечни продукти.
  • Ововегетарианство. Хората, които следват тази диета, не ядат месо, риба или млечни продукти, но консумират яйца.
  • Пескетарианство. Тези, които спазват тази диета, избягват всички видове месо, с изключение на риба и други видове морски дарове. Това обаче не отговаря на традиционното определение за вегетарианство и много хора наричат ​​пескатарианската диета, полувегетарианска или флекситарианска.

Какво е веганство?

Веганството е по-строга форма на вегетарианство. Веганите избягват да консумират или използват каквито и да е животински продукти. Веганското общество дефинира веганството като „начин на живот, който се стреми да изключи, доколкото е възможно и осъществимо, всички форми на експлоатация и жестокост към животните за храна, облекло или всякакви други цели“.

Веганите стриктно избягват да консумират всякакви храни или напитки, които съдържат:

  • месо;
  • домашни птици;
  • риба и миди;
  • яйца и млечни продукти;
  • пчелен мед;
  • бульон или мазнини, получени от животни.

Строгите вегани също разширяват тези принципи извън диетата си и ще се опитат, където е възможно, да избягват всеки продукт, който пряко или косвено включва използването на животни от човека. Тези продукти могат да включват:

  • кожени изделия;
  • вълна и коприна;
  • пчелен восък;
  • сапуни, свещи и други продукти, които съдържат животински мазнини, като лой латексови продукти, които съдържат казеин, който идва от млечни протеини;
  • козметика или други продукти, които производителите тестват върху животниМного вегетарианци също прилагат някои от тези принципи към начина си на живот, например като избягват кожени изделия и продукти, които включват тестове върху животни.
Храни за вегетарианци

Вегетарианство и веганство ползи и вреди

Научните изследвания показват, че вегетарианските и веганските диети могат да предложат няколко ползи за здравето. Растителните диети могат да помогнат за понижаване на нивата на общия холестерол, холестерола с липопротеини с ниска плътност (LDL) и холестерола с липопротеини с висока плътност (HDL).

Проучване от 2016 г. установи, че вегетарианците, живеещи в Южна Азия и Америка, са по-малко склонни да развият затлъстяване, отколкото невегетарианците.

Според медицински специалисти диетите на растителна основа могат да предложат редица ползи за сърдечно-съдовото здраве. Тези предимства включват:

  • по-ниски нива на холестерола;
  • подобряване на кръвното налягане и притока на кръв;
  • по-добър контрол на кръвната захар;
  • по-нисък риск и дори обръщане на атеросклерозата;
  • намален оксидативен стрес и възпаление.Проучване от 2019 г. също установи връзка между здравословна растителна диета и по-нисък риск от развитие на хронично бъбречно заболяване. Интересното е, че тези, които са следвали нездравословна растителна диета с по-висок процент подсладени със захар храни и рафинирани зърнени храни, са имали значително по-висок риск от хронично бъбречно заболяване.

Вегетарианството и веганството предлагат сходни ползи за здравето и като цяло насърчават хората да ядат по-богати на антиоксиданти и богати на хранителни вещества пълноценни храни. Трудно е да се каже коя диета е по-здравословна, защото и двете диети имат предимства и недостатъци.

Например, за разлика от веганите, лакто-вегетарианците получават калций, фосфор и витамин D от млечни продукти. Въпреки това, избягването на млечни продукти и яйца може да помогне на веганите да намалят нивата на холестерола си.

Веганите също са изложени на риск от есенциален дефицит на омега-3 мастни киселини, по-специално на EPA и DHA, дори ако консумират растителни източници на тези хранителни вещества. DHA е необходима за мозъчната функци и за избягване на мозъчна мъгла, затруднения с паметта и др. Вегетарианците и пескатарианците могат да получат EPA и DHA по-лесно от яйца и морски дарове.

Медиците определят здравословния веган начин на живот като:

  • консумация на пълноценна растителна диета;
  • ежедневни упражнения;
  • пиене на повече от осем чаши вода на ден;
  • редовно излагане на слънчева светлина.Въпреки това, спазването на растителна диета не гарантира добро здраве. Все още е възможно вегетарианците и веганите да водят нездравословен начин на живот или да ядат диета с преработена „нездравословна“ храна.Според авторите на статия в Journal of the American Dietetic Association Trusted Source внимателно планираните вегетариански и вегански диети са „здравословни, хранително адекватни и могат да осигурят ползи за здравето при превенцията и лечение на определени заболявания.” Въпреки това е важно вегетарианците и веганите да се хранят с балансирана и здравословна диета, която отговаря на всичките им хранителни изисквания.Например, растителните храни не съдържат естествено витамин B-12, който е основен минерал, който поддържа нервната система и здравето на сърдечно-съдовата система. Веганите и вегетарианците могат да получат витамин B-12 от обогатени храни, като зърнени закуски и някои видове „мляко“ на растителна основа.

    Вегетарианците и веганите също могат да приемат добавки с витамин B-12. Въпреки това, някои добавки B-12 могат да съдържат животински продукти, така че е важно внимателно да проверявате етикетите на продуктите и да купувате само от реномирани производители.

    Според проучване от 2017 г. от Швейцария някои вегетарианци може да не получават достатъчно витамин B-6 и ниацин от диетата си, докато веганите може да имат по-висок риск от дефицит на цинк и омега-3 от тези, които ядат някои животински продукти.

    Както споменахме по-горе, храненето на растителна диета не гарантира добро здраве. Голямо проучване от 2017 г. установи, че растителните диети, състоящи се от нездравословни храни, могат да увеличат риска от коронарна болест на сърцето.

    Примерите за нездравословни растителни храни включват пържени картофки, подсладени напитки, бонбони, преработени или предварително опаковани закуски.

    Това нездравословно растително хранене често води до по-нисък прием на фибри, зеленчуци и микроелементи, заедно с повишен прием на захар и преработени съставки.

Резюме

И вегетарианците, и веганите избират да не ядат месо и риба. Въпреки това, веганството е по-строга форма на вегетарианство, която забранява консумацията или употребата на каквито и да е продукти от животни, включително млечни продукти, яйца, мед, кожени изделия, вълна и коприна.

Вегетарианците могат да ядат млечни продукти, яйца, мед и други странични продукти, които не включват месо. Въпреки това, има няколко варианта на вегетарианската диета. Например, някои вегетарианци избират да ядат яйца, но не и млечни продукти.

Веганските и вегетарианските диети обикновено включват набор от плодове, зеленчуци, ядки, семена, зърнени храни и варива, както и „заместители на месото“, които произлизат от тези видове храни.

Както вегетарианските, така и веганските диети могат да осигурят ползи за здравето, включително намалено телесно тегло, по-ниски нива на холестерол и намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това е важно вегетарианците и веганите да гарантират, че отговарят на всичките си хранителни нужди. Например, растенията не съдържат витамин B-12, така че веганите и вегетарианците може да се наложи да консумират обогатени храни или да приемат хранителни добавки, за да получат достатъчно витамин B-12.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325478

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*