Пародонтит (пародонтоза) – причини и лечение

Пародонтитът, известен още като “пародонтоза”, е основната причина за загуба на зъби. Важно условие при пародонтит е бързо да се вземат мерки за лечение.

Какво е пародонтит?

Заболяването пародонтит е сериозна инфекция на венците, която уврежда меките тъкани около зъбите. Пародонтитът обикновено възниква след нелекуван гингивит, което е леко възпаление на зъбите. Без лечение пародонтитът може да разруши костта, която поддържа зъбите. Това може да доведе до разклащане на зъбите или до загуба на зъби.

Причини за пародонтит

Пародонтитът най-често е резултат от липса на грижа за устата и зъбите. Други рискови фактори за неговото възникване са следните:

  • Тютюнопушене – това е един от най-значимите рискови фактори свързани с развитието на заболяване на венците. Освен това пушенето може да намали шансовете за успешно лечение.
  • Хормонални промени при момичета/жени. Тези промени могат да направят венците по-чувствителни и улесняват развитието на пародонтит.
  • Диабет. Хората с диабет са изложени на по-висок риск за развитие на инфекции, включително заболяване на венците.
  • Други заболявания и тяхното лечение. Заболявания като СПИН и неговите лечения могат да повлияят отрицателно върху здравето на венците, както и лечението на рак.
  • Медикаменти. Има стотици лекарства без рецепта, които могат да намалят потока от слюнка, която има защитен ефект върху устата. Без достатъчно слюнка устата е уязвима на инфекции като заболяване на венците.
  • Генетична предразположеност. Някои хора са повече податливи на тежко заболяване на венците в сравнение с други.

Симптоми

Здравите венци са твърди и прилягат плътно около зъбите. Цветът на здравите венци може да варира. Те могат да бъдат от светло розово при някои хора до тъмно розово и кафяво при други.

Симптомите на пародонтит могат да включват:

  • Подути или подпухнали венци.
  • Яркочервени, тъмночервени или тъмно лилави венци.
  • Венци, които се чувстват нежни при допир.
  • Лесно кървящи венци.
  • Четка за зъби, която изглежда розова след измиване на зъбите.
  • Лош дъх, който не изчезва.
  • Гной между зъбите и венците.
  • Разклатени зъби или загуба на зъби.
  • Болезнено дъвчене.
  • ​​Отдръпнати венци.

Ако забележите някакви симптоми на пародонтит, посетете вашия зъболекар възможно най-скоро. Колкото по-бързо получите грижи, толкова по-добри са шансовете ви да възстановите увреждането от пародонтит.

 Лечение на пародонтит

Целта на лечението на пародонтит е да почисти старателно джобовете около зъбите и да предотврати увреждане на околната тъкан на венците и костта. За да подпомогнете лечението е необходимо да полагате постоянни грижи за устната кухина и да откажете цигарите.

Домашно лечение на пародонтоза

Опитайте тези мерки за намаляване или предотвратяване на пародонтита:

–              Мийте зъбите си два пъти на ден или, още по-добре, след всяко хранене или лека закуска.

–              Използвайте мека четка за зъби и я сменяйте на всеки три месеца.

–              Помислете за използването на електрическа четка за зъби, която може да бъде по-ефективна при премахване на плака и зъбен камък.

–              Използвайте конец за зъби всеки ден или интердентални четки.

–              Използвайте вода за уста, за да намалите плаката между зъбите, ако е препоръчано от вашия зъболекар.

Нехирургични лечения

Ако пародонтитът не е напреднал, лечението може да включва по-малко инвазивни процедури, като:

  • Почистването на зъбния камък – премахва зъбния камък, бактериите от зъбните повърхности и под линията на венците. Може да се направи с инструменти, лазер или ултразвуков апарат.
  • Антибиотици. Локалните или пероралните антибиотици могат да помогнат за контролиране на бактериалната инфекция. Локалните антибиотици могат да включват антибиотични изплаквания на устата или поставяне на гел, съдържащ антибиотик за пародонтоза, в джобовете на венците. Понякога са необходими перорални антибиотици, за да се отървете от бактериите, причиняващи инфекции.

Хирургични лечения

Ако имате напреднал пародонтит, може да се нуждаете от стоматологична операция, като например:

  • Хирургия за намаляване на джоба – правят се разрези във венците, за да се прегъне внимателно тъканта. Тъй като парадонтитът често причинява загуба на костна маса, подлежащата кост може да бъде променена, преди тъканта на венците да бъде зашита обратно на мястото си. След оздравяването, е по-лесно да се почистват зоните около зъбите и да се поддържа здрава тъкан на венците.
  • Присадки на меки тъкани – когато се загуби тъкан на венците, линията на венците става по-ниска, излагайки някои от корените на зъбите. Може да се наложи част от увредената тъкан да бъде подсилена. Това обикновено се прави чрез отстраняване на малко количество тъкан от небцето или чрез използване на тъкан от друг източник на донор и прикрепването й към засегнатото място. Това може да помогне за намаляване на по-нататъшната загуба на венци, да покрие откритите корени и да придаде на зъбите по-добър вид.
  • Присаждане на кост – тази процедура се извършва, когато пародонтитът разруши костта около корена на зъба. Присадката може да бъде направена от малки части от вашата собствена кост или костта може да бъде направена от изкуствен материал. Костната присадка помага за предотвратяване на загуба на зъби, като държи зъба ви на място. Той също така служи като платформа за повторно израстване на естествената кост.

В заключение, пародонтитът е често срещан, но обикновено може да бъде предотвратен. За да предотвратите това заболяване или да подобрите шансовете си за успешно лечение, мийте зъбите си поне два пъти на ден – сутрин и вечер, почиствайте зъбите с конец всеки ден и ходете на редовни прегледи при зъболекар.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*