Дискова херния – възникване и лечение

Дискова херния

Проблемите с междупрешленните дискове (дископатия) в момента се считат за едно от най-често срещаните заболявания. Първите симптоми на дегенеративни дискови промени се срещат още при някои тинейджъри, да не говорим за дискова херния при възрастните след 35-годишна възраст.

Дископатия – какво е това?

Говорейки за дископатия, това е началото на дегенеративната дискова болест. Всеки може да бъде засегнат от нея – по-млади и по-възрастни хора, повече или по-малко активни. Дегенеративните промени са неизбежни и от нас зависи колко ще експлоатираме гръбнака си. Диагнозата „дископатия“ не дава на терапевта твърде много информация, тъй като това е много общо твърдение и проблемите трябва да се разгледат малко по-внимателно чрез извършване на серия от клинични тестове.

Дископатия – как започва?

Здравият междупрешленен диск е много добре хидратиран и благодарение на тази хидратация е в състояние да поеме всички натоварвания при ходене, стоене или седене. За да илюстрираме механиката, гръбначният диск може да се сравни с гъба, която при натискане дава вода на околните структури, а когато натоварването изчезне – по време на сън изсмуква водата обратно и се връща в първоначалното си състояние.

Това се случва при идеални условия, но за съжаление не се става точно така. При по-реалистични условия, особено в по-напреднала възраст, натоварването на гръбначния стълб е много по-голямо от възможността за регенерация. Още в юношеството подценяваме проблема със сколиозата (странично изкривяване на гръбначния стълб), хиперлордоза (прекомерно сътресение на лумбалния гръбначен стълб) или хиперкифоза (прекомерна изпъкналост на гръдния кош). В по-напреднала възраст работим усилено, без значение дали сме седнали зад бюро или физическа работа, но това води до неправилно използване на гръбначния стълб. Резултатът от това е, че балансът на изтичащата вода е много по-голям от този във водата и причинява трайна дехидратация на междупрешленния диск. Резултатът е трайно намаляване на неговата височина и гъвкавост, като в същото време устойчивостта на повреди намалява. По този механизъм започва дископатия или дегенеративно заболяване на гръбначния стълб.

Струва си да се знае, че междупрешленният диск се инервира само във външния слой, поради което понякога отнема много време, преди желеобразното ядро ​​pulposus да достигне този слой и да причини болка. Ако се стигне до този момент, ефектите са катастрофални и обикновено промените са необратими. Това обаче не означава, че нямаме много място да направим разлика, когато става въпрос за значително намаляване на болката чрез подходяща физиотерапия.

Дископатия симтоми

Симптомите на дископатията са различни в зависимост от това кой е засегнатият междупрешленен диск и съответният нерв:

  • продължителна болка във врата или гърба;
  • спазъм на мускулатурата около гръбнака;
  • увреда на седалищния нерв (ишиас);
  • болка и изтръпване в горни или долни крайници.

Дископатия и дискова херния – разлика

Дископатията и дисковата херния са две различни състояния, които засягат дисковете в гръбначния стълб.

Дископатията обикновено се отнася до общото състояние на дисковете, като износване, дегенерация или нарушение на структурата им. Това може да включва различни промени като дехидратиране, счупване или загуба на височина на диска. Дископатията може да се появи със стареенето или като резултат от повреда или постоянно натоварване на гръбначния стълб.

Дисковата херния, от друга страна, е конкретно медицинско състояние, при което се наблюдава изтичане на вътрешна част от диска през неговата външна обвивка. Това може да се случи при силно натоварване на диска или при наличие на дегенеративни изменения в него. Когато дисковата херния се притиска в околния нерв или на гръбначния канал, могат да се появят симптоми като болка, смущение на мускулната сила, немотивирано трептене или умора в крайниците.

В заключение, дископатията се отнася до общото състояние на дисковете на гръбначния стълб, докато дисковата херния е конкретен проблем или състояние, при което има изтичане на вътрешната част на диска през външната му обвивка.

Дехидратиране на междупрешленния диск – първо предупреждение за дискова херния

Чрез постепенно дехидратиране на междупрешленния диск, понижаване на неговата височина и еластичност, както и постоянно облекчаване на гръбначния стълб, става ясно, че правилната му форма е деформирана. В резултат на това деликатното пулпозно ядро ​​започва да пробива влакната на влакнестия пръстен около него и, просто казано, изтича във външните части на междупрешленния диск.
Този процес се нарича херния на пулпозното ядро. Това е първият етап от целия дегенеративен процес, а както знаем, вътрешната партида на фиброзния пръстен може, но не трябва да дава симптоми на болка, така че трябва да „слушаме“ внимателно тялото си и възможните първи признаци.

Междупрешленна дискова херния – второто предупреждение

Дискова херния

Именно на този етап пациентите започват най-често да посещават физиотерапевти, защото повечето хора изпитват болка, понякога дори с преминаване в единия или двата крайника.

Ако след първите симптоми на херния не се вземат мерки, няма друга възможност освен да се развие втори стадий на междупрешленна дискова херния.

На този етап пулпозното ядро се приближава до външната част на фиброзния пръстен и започва да „изпъква“ извън нормалния периметър на диска. Последните халки запазват непрекъснатостта си, но са много стегнати. Понякога се случва това да засегне всички пръстени.

Тук няма повече време за чакане … трябва да действате, защото това е последният звънец, който трябва да чуете преди операцията !!!

Секвестиране – последният етап

Секвестрация, или последният етап, при който ядрото пробива всички влакнести пръстени и освен това се разделя. Тук остатъците от желеобразната структура се отделят от останалата част от диска и се придвижват към гръбначния канал или областта на нервния корен. Това е доста опасна ситуация, защото отделеният секвестр живее свой собствен живот и никой няма контрол къде да го постави. Може да имате късмет, когато удари лошо инервирано място и болката ще изчезне с намаляването на острото възпаление в областта на диска (2-6 седмици). Ако този късмет липсва, секвестрите ще бъдат избутани и в този случай няма нищо друго освен хирургическа интервенция. Лумбална дискова херния може да се наблюдава във всеки сегмент от гръбначния стълб , като най-често се засяга дискове (л4-л5).

Прибиране на дискова херния

В заключение бих искал да повдигна още една тема и да отговоря на въпроса, който често срещам, тоест може ли да се осъществи прибиране на дисковата херния?

Смея да твърдя, че понякога фактът, че дискът се „разпада“ на отделни парчета, може да бъде от полза за пациента. Защо мисля така? Когато свободното тяло е на място, което не представлява по-голяма заплаха и болка, то стимулира много защитни механизми в тялото ни. Първият от тях е остро възпаление, а вторият започва да се бори с така наречените макрофаги („прахосмукачки“ в тялото ни), чиято задача е да почистват „отпадъци“ като например нежелан и мъртъв секвестр на пулпоза на ядрото.

Така че технически не самата херния се абсорбира, а отделения материал. И така, при благоприятни условия става прибиране на дисковата херния обратно. Горната ситуация не може да се случи в случай, че повредената част на диска не е отделена от останалата част от неговата структура. Следователно, в някои случаи тази „лоша“ секвестрация понякога е по-изгодна от стабилна, постоянно подхранвана херния.

Може да видите видеото: Какво е дискова херния и как да избегнем дископатия?

Лечение на дискова херния

Най-честите методи на лечение на дискова херния обикновено включват консервативна терапия. Използват се минимално инвазивни методи на лечение. След консултация със специалист той може да ви изпише подходящо лекарство за дискова херния.

Лечение на дискова херния без лекарства и хирургия

За лечение на дискова херния без лекарства и хирургия се използват други методи, които наблягат на почивката и възстановяването:

  • Почивка на легло;
  • Физиотерапия на дискова херния и масаж;
  • Подходящи упражнения ;
  • Контрол на теглото;
  • Използване на лумбален колан.

Облекчаване на болки при дискова херния изисква търпение и прилагане на комплексен подход. В страната ни съществуват специализирани санаториуми за лечение на дискова херния.

В случай, че тези мерки не помогнат може да се стигне до оперативна интервенция.

Операция на дискова херния

  • Ламинотомия – представлява изрязване на част от дъгата на засегнатия гръбначен прешлен, с цел да се разшири междупрешления отвор и огранични притискането на съответния участък от гръбначния мозък и нервното коренче.
  • Микродискетомия – по-малко инвазивната форма на дискектомията, микродискектомията изисква да се извърши много по-малък разрез. Предимството на тази процедура пред традиционния подход е, че нанася по-малко щети на здравите части на гръбначния стълб по време на операцията.
  • Ендоскопска дискетомия – достъпът до хернията по време на такава операция се извършва чрез 1-сантиметров разрез на кожата на гърба на пациента, през който се вкарва дискоскоп. Визуалното управление на манипулациите се извършва с помощта на оптика.

Източник: https://www.osteomedica.dk/en/discopathy/

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*