Алергии – причини за появяване и симптоми

Алергии възникват, когато имунната система реагира на чуждо вещество като цветен прашец, пчелна отрова или пърхот на домашни любимци,  както и при храна, която не предизвиква реакция при повечето хора. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени.

Имунна система произвежда вещества, известни като антитела. Когато имате алергии те идентифицират определен алерген като вреден, въпреки че той не е такъв. Когато влезете в контакт с алергена, реакцията на имунната ви система може да възпали кожата, синусите, дихателните пътища или храносмилателната система.

Тежестта на алергиите е различна и може да варира от леко дразнене до анафилаксия – потенциално застрашаващо живота състояние. Въпреки че повечето алергии не могат да бъдат излекувани, леченията могат да помогнат за облекчаване на симптомите на алергия.

Видове алергии

Има много видове алергии. Някои от тях са сезонни, а други са целогодишни. Някои алергии могат да бъдат за цял живот. Важно е да работите с вашия лекар, за да създадете план за управление на алергията. Избягването на вашите алергени е най-добрият начин за предотвратяване на алергична реакция.

Хранителни алергии

Има различни видове алергични реакции към храни. Първоначалният симптом на хранителна алергия често е сърбеж на устните и устата, който понякога може да бъде последван от стомашно-чревни, респираторни и кожни симптоми.

Хранителната алергия при кърмачета и деца най-често се причинява от краве мляко. При възрастни, особено при страдащи от поленови алергии, алергията към някои плодове и зеленчуци е по-честа поради кръстосана реакция между алергени, присъстващи в някои полени и в някои храни от растителен произход.

Алергии към лекарства

Алергиите към лекарства се срещат само при малък брой хора. Повечето лекарствени реакции не са алергични, а са странични ефекти от свойствата на лекарството. Диагнозата на причината за лекарствената реакция обикновено се основава само на историята и симптомите на пациента. Понякога се прави и кожен тест за лекарствена алергия.

Алергии към отрова от насекоми

Пчелите, осите, и стършелите са най-често срещаните жилещи насекоми, които причиняват алергична реакция.

Нежилещи насекоми също могат да причинят алергични реакции. Най-разпространени са хлебарките и насекомоподобните акари. Алергиите към тези две насекоми може да са най-честата причина за целогодишна алергия и астма.

Сенна хрема

Поленът е един от най-честите отключващи фактори за сезонни алергии. Много хора познават поленовата алергия като „сенна хрема“, но експертите обикновено я наричат „сезонен алергичен ринит“.

Кожна алергия

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, който е изложен на непрекъснат и директен контакт с различни алергени и дразнители. Организмът освобождава хистамин,  когато се появят сърбеж, зачервяване, обрив или подуване в резултат на кожни алергии. Това е защитна реакция, но не е достатъчна за преодоляване на проблема.

Целиакия

Целиакията е имунна реакция на организма към глутенов протеин, който се намира предимно в житните култури. Хората с целиакия имат генетична предразположеност към заболяването.

Симптоми при алергии

Алергичните симптоми могат да засегнат дихателните пътища, синусите и носните проходи, кожата и храносмилателната система. Алергичните реакции могат да варират от леки до тежки.

Хранителната алергия може да причини:

  • Мравучкане в устата;
  • Подуване на устните, езика, лицето или гърлото;
  • Копривна треска;
  • Анафилаксия.

Алергията при ужилване от насекоми може да причини:

  • Оток на мястото на ужилване;
  • Сърбеж или уртикария по цялото тяло;
  • Кашлица, стягане в гърдите, хрипове или задух;
  • Анафилаксия.

Сенната хрема, наричана още алергичен ринит, се характеризира със следните симптоми:

  • Кихане;
  • Сърбеж на носа, очите или небцето;
  • Хрема, запушен нос;
  • Воднисти, червени или подути очи (конюнктивит).

Симптоми при целиакия

Поглъщането на глутен при целиакия причинява възпалителни промени в чревната лигавица с последващи чревни симптоми. Симптомите понякога са толкова леки, че заболяването се диагностицира само в зряла възраст.

Видове обриви при кожна алергия:

  • Уртикария – най-широко разпространена сред всички кожни алергии, протича с появата на променящи мястото си папули. Това са плоски надигнати кожни участъци с различна форма. Могат да бъдат остри и хронични, като вторите протичат по-леко;
  • Строфулус – вид дерматоза, която се появява особено след ухапване или ужилване от насекоми или по изключение – при консумация на шоколад, яйца или мляко. Среща се най-често при деца между 2-7 години и се характеризира със своята сезонност. Промените при тези кожни алергии се изразяват в папули и визекули – малки по размер мехурчета с интензивен сърбеж;
  • Дерматит – локална реакция на кожата спрямо проворикаращ я агент. Например проява на чувствителност спрямо материя от дреха, като се появяват кожни обриви със сърбеж.

Вижте също: Артрит – видове, симптоми и лечение

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*