Алкално-киселинен баланс в организма – как да го постигнем?

Замърсяването е реален житейски факт и никой не е имунизиран срещу него. Макар да е устроен така, че да се пречиства естествено от обичайните отпадни продукти на храносмилането и метаболизма, човешкия организъм явно не е в състояние да се справи с допълнителния токсичен товар от химическите консерванти и пестицидите, лекарствата, изкуствените храни и другите замърсители, които са станали обичаен фактор в съвременния живот. В резултат на това се нарушава нашият алкално-киселинен баланс в организма.  Вътрешното замърсяване е главна причина за болестите, дегенерацията и скъсяването на живота. Ето защо е необходимо провеждането на периодична детоксикация на тялото.

Принцип на ин и ян

Основният принцип в традиционната китайска медицина е универсалния закон за полярността, известен като „Принцип на ин и ян”. Всички традиционни медицински практики в източната страна се основават  на този принцип на динамичната полярност.

Разглеждайки проблема за интоксикацията на организма, можем да кажем: Ако е замърсено (ян), пречисти го (ин). Ако е киселинно (ян), алкализирай го (ин).

Подобно на много други противоположности в живота, пречистването, за разлика от замърсяването, изобщо не е забавно или лесно. А пречистването на замърсените тъкани и кръв е абсолютно необходимо, ако искате да запазите здравето и удължите живота си, особено в днешните рискови условия на околната среда. Периодичната детоксикация е най-добрият начин да прочистите организма си както от естествените природни токсини, така и от изкуствените токсични отпадъци приемани от външни източници. По този начин вие ще предотвратите токсемията и ще се предпазите от разрушителните й последици, каквито са ацидозата и хипоксията.

Детоксикация на организма

Първостепенна стратегия във всяка програма за детоксикация на организма е изхвърлянето на киселинните остатъци от кръвта, лимфата и другите телесни течности, които трябва да бъдат леко алкални. Почти всички токсини в тялото приемат формата на киселини и следователно тези киселини трябва да бъдат неутрализирани и изхвърлени от организма, за да се възстанови нормалния алкален баланс.

Прием на вода

Която и програма за детоксикация на тялото да изберете, задължително пийте поне по 2 литра чиста вода дневно, за предпочитане алкална. Водата неутрализира, разтваря и отмива огромните количества киселинни и други токсични отпадъци, които процесът на детоксикация освобождава от тъканите ви. Ако организмът ежедневно се насища с обилни количества чиста алкална вода, отпадните вещества се изхвърлят от кръвта и тъканите и се отделят през бъбреците, дебелото черво и кожата.

Алкално-киселинен баланс на организма

“pH” е стандартна мярка за алкално-киселинен баланс и се движи между 1 (крайно киселинно) и 14 (крайно алкално), като 7 е прието за неутрално ниво. Всяка от телесните ни течности има определено pH ниво, при което функционира най-добре. С изключение на стомашните сокове и някои други, повечето от най-важните ни течности и тъкани трябва да бъдат леко алкални. Кръвта например има леко алкална стойност на pH, между 7,3 и 7,4 – също като морската вода.

Повечето форми на вътрешна интоксикация причиняват ацидоза. Това е състояние на организма, при което се намалява концентрацията на алкалните съединения в кръвта и се повишава киселинността. Симптоми на ацидозата са намаляване на имунитета, нарушаване на метаболизма, проблеми с храносмилането. Ацидозата създава благоприятна среда за гъбични и бактериални инфекции.

Метаболитна ацидоза

Метаболитната ацидоза е най-често срещаното отклонение в алкално-киселинното равновесие на организма. При нея pH на кръвта е под 7,3. Симптомите на метаболитната ацидоза са гадене, повръщане, отпадналост, сънливост.  Дишането е дълбоко и шумно.

При тежка метаболитна ацидоза с рН под 7,20 се намалява сърдечния обем, кръвното налягане се понижава, може да настъпи обърканост и кома.

Изследване за ацидоза се осъществява, чрез изследване на pH на кръвта. При стойности под 7,3 е необходимо да се проведат и допълнителни изследвания за да се установи основната причина за заболяването.

Методи за алкализиране на организма

При нарушено алкално-киселинно състояние има два метода за алкализиране на организма. Към създаването на алкална среда трябва да се пристъпи, след като киселинните отпадъци са били отмити. Единият е чрез алкализиране, а другият – чрез насищане с кислород.

Алкализирането може да се постигне сравнително бързо чрез коригиране на диетата към стриктно ограничаване приема на подкисляващи храни и увеличаване на алкалните. Най-бързите и ефикасни хранителни алкализатори са прясно извлечените сурови зеленчукови сокове, например от моркови или цвекло. Друг ефикасен начин е денем да пиете големи количества алкална вода. На етикета на бутилките с вода е отбелязано нейното pH.

Насищането с кислород е другата сполучлива стратегия за бързо възстановяване на алкално-киселинното равновесие на организма. Най-добрият начин за това е, като се научите да дишате правилно – по-скоро с диафрагмата, отколкото с горната част на дробовете. Разбира се трябва да се стремите да прекарвате повече време на чист планински въздух. Освен с правилно дишане и дълбоки дихателни упражнения, може да наситите кръвта си с кислород и като приемате различни видове кислородни добавки, например озонирана вода.

Таблица с алкални храни

  • Високо-алкални: сода, водорасли, лимон, леща, лайм, вода, нектарина, лук, фурма, ананас, тиква, картофи, авокадо, мандарини, овощни сокове, диня;
  • Умерено-алкални: ябълки, кайсия, броколи, пъпеш, пипер, кестен, портокал, цикория, чесън, джинджифил, грейпфрут, зелени листни, мед, чаена гъба, киви, манго, маслина, пащърнак;
  • Ниско-алкални: бадеми, яб. оцет, артишок, авокадо, къпина, зеле, вишня, яйца, патладжан, чай, гъби, праскова, круша, репички;
  • Много слабо алкални:банан, цвекло, боровинка, целина, краставица, кориандър, кисело зеле, кафе, грозде, стафида, зехтин, ряпа.

Топ 10 алкални храни

  • Авокадо
  • Презрели банани
  • Бадеми и бадемово мляко
  • Аспержи
  • Диня
  • Кайенски пипер
  • Лимони – много кисели на вкус, в процеса на храносмилане те се разпадат и отдават алкални вещества към тялото.
  • Броколи
  • Лук, магданоз, чесън
  • Кореноплодни (морков, цвекло, хрян, репички, брюква – жълта ряпа).

Ползите от калций и магнезий

Един от главните фактори, допринасящи за хроничната ацидоза е силния недостиг на незаменими алкални минерали и микроелементи, особено калций и магнезий. Организмът се нуждае от пълната гама минерали, за да регулира баланса на pH в кръвта и тъканите. Например, ако кръвта гъмжи от киселини, а приемът на калций е недостатъчен, тялото започва да дърпа калций от костите и зъбите и да го влива в кръвта, за да неутрализира киселините. Това води до слаби кости (остеопороза) и слаби зъби (кариеси).

Калций и магнезий – хранителна добавка

Приемът на достатъчно минерали е ключова стратегия за поддържане на pH баланса в кръвта. Един от най-добрите хранителни източници на балансирани минерали е келтската морска сол, която може да се използва за всички кулинарни цели или да се разтваря в чаша вода и да се пие. Ползите от калций и магнезий за организма са многобройни. Те подобряват общото здравословно състояние и са необходими за изграждането на костите и зъбите. По отделно всеки има своята важна роля във функциите на организма, но е невъзможно да ги изпълняват пълноценно, ако между тях съществува дисбаланс. Може да си ги  набавите, освен чрез храната и чрез различни хранителни добавки.

В следващите статии ще ви запознаем с конкретните методи за детоксикация, с видовете алкални и кисели храни, силата на водата и методите за здравословно хранене.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*