Антиоксиданти в храните – митове и факти

Антиоксиданти значение

Около трилиона клетки на тялото са изправени пред огромни заплахи, от липса на храна до инфекция с вирус. Друга постоянна заплаха идва от химикалите, наречени свободни радикали. В много високи нива те са способни да увреждат клетките и генетичния материал. Тялото генерира свободни радикали като неизбежни странични продукти от превръщането на храната в енергия. Свободните радикали се образуват и след тренировка или излагане на цигарен дим, замърсен въздух и слънчева светлина. За щастие природата е създала и техните врагове – естествените антиоксиданти.

Свободните радикали съществуват в много форми, размери и химически конфигурации. Това, което всички те споделят, е ненаситният апетит за електрони, кражбата им от всички близки вещества, които биха ги получили. Тази кражба на електрони може радикално да промени структурата или функцията на клетките. Увреждането от свободните радикали може да промени инструкциите, кодирани в ДНК. Той може да направи молекулата на циркулиращия липопротеин с ниска плътност (LDL, понякога наричан лош холестерол) с по-голяма вероятност да бъде уловена в стената на артерията. Прекомерното хронично количество свободни радикали в тялото причинява състояние, наречено оксидативен стрес, което може да увреди клетките и да доведе до хронични заболявания.

Ние не сме беззащитни срещу свободните радикали. Тялото, отдавна свикнало с тази безмилостна атака, произвежда много молекули, които потушават свободните радикали така сигурно, както водата потушава огъня. Ние също извличаме борците със свободните радикали от храната. Тези защитници са обозначени като „антиоксиданти“. Те работят, като щедро дават електрони на свободните радикали, без самите те да се превръщат във вещества, поглъщащи електрони. Те също участват в механизми, които възстановяват ДНК и поддържат здравето на клетките.

Има стотици, вероятно хиляди, различни вещества, които могат да действат като антиоксиданти. Мощни антиоксиданти са витамин С, витамин Е, бета-каротин и други свързани каротеноиди, заедно с минералите селен и манган. Към тях се присъединяват глутатион, коензим Q10, липоева киселина, флавоноиди, феноли, полифеноли, фитоестрогени и много други. Повечето се срещат в природата и тяхното присъствие в храната вероятно ще предотврати окисляването или ще служи като естествена защита срещу местната среда.

Най-силният антиоксидант

Използването на термина „антиоксидант“ за означаване на вещества е неточно. Това е химическо свойство, а именно способността да действа като донор на електрони. Някои вещества, които действат като антиоксиданти в една ситуация, могат да бъдат прооксиданти – грабвачи на електрони – в друга ситуация. Друго голямо погрешно схващане е, че антиоксидантите са взаимозаменяеми. Те не са. Всеки от тях има уникално химично поведение и биологични свойства. Те почти сигурно са еволюирали като части от сложни мрежи, като всяко различно вещество (или семейство от вещества) играе малко по-различна роля. Това означава, че нито едно вещество не може да свърши работата на цялата група. В заключение: Не съществува вещество, което можем да определим като най-силният антиоксидант.

Антиоксиданти – ползи за здравето

Антиоксидантите привлякоха общественото внимание през 90-те години на миналия век, когато учените започнаха да разбират, че увреждането от свободните радикали е включено в ранните етапи на запушващата артериите атеросклероза. Освен това се свързва с рак, загуба на зрението и множество други хронични състояния. Някои проучвания показват, че хората с нисък прием на богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци са изложени на по-голям риск от развитие на тези хронични заболявания, отколкото хората, които ядат много от тези храни. Клиничните изпитвания започнаха да тестват въздействието на отделни вещества под формата на добавки, особено бета-каротин и витамин Е, като оръжия срещу хронични заболявания.

Още преди да бъдат публикувани резултатите от тези опити, медиите, добавките и хранителната промишленост започнаха да рекламират ползите от „антиоксидантите“. Замразени горски плодове, зелен чай и други храни, етикетирани като богати на антиоксиданти, започнаха да се появяват в магазините. Производителите на добавки рекламираха борещите се с болестите свойства на всички видове антиоксиданти.

Резултатите от изследванията бяха смесени, но повечето не намериха очакваните ползи. Повечето изследователски екипи съобщават, че витамин Е и други антиоксидантни добавки не предпазват от сърдечни заболявания или рак. Едно проучване дори показа, че приемането на добавки с бета-каротин всъщност увеличава шансовете за развитие на рак на белия дроб при пушачи. От друга страна, някои проучвания съобщават за ползи; например, след 18 години проследяване, здравното проучване на лекарите установи, че приемането на добавки с бета-каротин е свързано с умерено намаляване на степента на когнитивен стрес.

Тези предимно разочароващи резултати не са спрели хранителните компании и продавачите на добавки да залагат на антиоксиданти. Антиоксидантите все още се добавят към зърнените закуски, енергийните напитки и други преработени храни и се рекламират като добавки, които могат да предотвратят сърдечни заболявания, рак, катаракта, загуба на памет и други състояния. Често твърденията са разтеглили и изкривили данните: Въпреки че е вярно, че пакетът от антиоксиданти, минерали, фибри и други вещества, които се намират естествено в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, помага за предотвратяване на различни хронични заболявания, малко вероятно е високите дози на антиоксидантни добавки да могат да постигнат същия подвиг.

Суперхрана

Някои храни достигнаха статут на „суперхрана“ поради високото си съдържание на антиоксиданти. През 1991 г. учени от Националния институт по стареене и Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) създават инструмент за оценка, наречен Капацитет на абсорбция на кислородни радикали (ORAC). Използва се за измерване на антиоксидантния капацитет на храните. Министерството на земеделието на САЩ предостави база данни ORAC на уебсайта си, подчертавайки храни с високи резултати по ORAC, включително какао, горски плодове, подправки и бобови растения. Боровинките и други храни, оглавяващи списъка, бяха силно популяризирани в популярната преса като борци с болести. 20 години по-късно USDA оттегли информацията и премахна базата данни, след като установи, че антиоксидантите имат много функции, не всички от които са свързани с активността на свободните радикали.

Антиоксиданти добавки

Специализирани проучвания, които могат да осигурят най-силните доказателства, предлагат малко доказателства, че приемането на витамин С, витамин Е, бета-каротин или други единични антиоксиданти осигурява значителна защита срещу сърдечни заболявания, рак или други хронични състояния. Резултатите от най-големите изпитания са предимно отрицателни

Антиоксиданти храни 

Една възможна причина, поради която много проучвания върху добавките с антиоксиданти не показват ползи за здравето, е, че антиоксидантите са склонни да работят най-добре в комбинация с други хранителни вещества, растителни химикали и дори други антиоксиданти.

Например чаша пресни ягоди съдържа около 80 mg витамин С, хранително вещество, класифицирано като притежаващо висока антиоксидантна активност. Но добавка, съдържаща 500 mg витамин C (667% от RDA), не съдържа растителните химикали (полифеноли), естествено открити в ягодите, като проантоцианини и флавоноиди, които също притежават антиоксидантна активност и могат да се обединят с витамин C в борбата с болестите. Полифенолите имат и много други химични свойства освен способността им да служат като антиоксиданти. Възниква въпрос дали хранително вещество с антиоксидантна активност може да предизвика обратен ефект с прооксидантна активност, ако се приеме твърде много. Ето защо използването на антиоксидантна добавка с едно изолирано вещество може да не е ефективна стратегия за всички.

Разликите в количеството и вида на антиоксидантите в храните спрямо тези в добавките също могат да повлияят на техните ефекти. Например, има осем химически форми на витамин Е, присъстващи в храните. Добавките с витамин Е обаче обикновено включват само една форма, алфа-токоферол.

Епидемиологични проспективни проучвания показват, че по-високият прием на богати на естествени антиоксиданти плодове, зеленчуци и бобови растения е свързан с по-нисък риск от заболявания, свързани с хроничен оксидативен стрес, като сърдечно-съдови заболявания, рак и смърт от всякакви причини. Смята се, че диетата на растителна основа предпазва от заболявания, свързани с хроничен оксидативен стрес. Не е ясно дали този защитен ефект се дължи на антиоксидантите, други вещества в храните или комбинация от двете.

Най-добрите антиоксиданти

Вижте най-добрите антиоксиданти и храните, в които се намират:

  • Витамин C: Броколи, брюкселско зеле, пъпеш, карфиол, грейпфрут, листни зеленчуци (ряпа, горчица, цвекло), киви, лимон, портокал, папая, ягоди, сладки картофи, домати и чушки (всички цветове);
  • Витамин Е: бадеми, авокадо, листни зеленчуци (цвекло, горчица, ряпа), фъстъци, червени чушки, спанак (сварен) и слънчогледови семки;
  • Каротеноиди, включително бета-каротин и ликопен: кайсии, аспержи, цвекло, броколи, пъпеш, моркови, чушки, къдраво зеле, манго, ряпа и зеле, портокали, праскови, розов грейпфрут, тиква, спанак, сладки картофи, мандарини , домати и диня;
  • Селен: бразилски орехи, риба, миди, говеждо, птиче месо, ечемик, кафяв ориз;
  • Цинк: говеждо, птиче месо, стриди, скариди, сусамово семе, тиквени семки, нахут, леща, кашу, обогатени зърнени храни;
  • Фенолни съединения: ябълки, червено вино, лук, чай, какао, горски плодове, бяло вино, грозде, фъстъци, подправки, боровинки, ягоди

Заключение относно антиоксидантите и превенцията на заболяванията

Излишните свободни радикали допринасят за хронични заболявания, включително рак, сърдечни заболявания, когнитивен стрес и загуба на зрение. Това не означава автоматично, че веществата мощни антиоксидантни ще решат проблема, особено ако бъдат извадени от естествения им контекст. Проучванията досега са неубедителни, но като цяло не предоставят убедителни доказателства, че добавките с антиоксиданти имат значително въздействие върху заболяването. Имайте предвид, че повечето от проведените изпитвания са имали фундаментални ограничения поради относително кратката им продължителност и включването на хора със съществуващо заболяване. В същото време изобилието от доказателства сочи, че яденето на цели плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни – всички богати на мрежи от естествени антиоксиданти и техните помощни молекули – осигурява защита срещу стареенето.

Източник: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/

Снимки: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*