Заболявания на щитовидната жлеза. Рискове и симптоми

Чрез хормоните, които произвежда, щитовидната жлеза влияе на почти всички метаболитни процеси в тялото. Заболяванията на щитовидната жлеза могат да варират от малка, безобидна гуша (увеличена жлеза), която не се нуждае от лечение, до животозастрашаващ рак. Най-честите проблеми с щитовидната жлеза включват ненормално производство на хормони. Въпреки че ефектите могат да бъдат неприятни или неудобни, повечето проблеми с щитовидната жлеза могат да се управляват добре, ако се диагностицират и лекуват правилно.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е малък орган, който се намира в предната част на шията, увит около дихателната тръба (трахеята). Има форма на пеперуда, по-малка в средата с две широки крила, които се простират отстрани на гърлото ви. Щитовидната жлеза произвежда хормони, които помагат да се контролират много жизненоважни функции на тялото.

Когато щитовидната жлеза не работи правилно, това може да повлияе на цялото тяло. Ако тя произвежда твърде много хормони, можете да развиете състояние, наречено хипертиреоидизъм. Ако жлезата произвежда твърде малко хормони , това се нарича хипотиреоидизъм. И двете състояния са сериозни и трябва да бъдат лекувани.

Роля на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е с важна роля – произвежда хормони, които контролират метаболизма. Метаболизмът е процес, при който храната, която приемате в тялото си, се трансформира в енергия. Тази енергия се използва в цялото ви тяло, за да поддържа правилното функциониране на много от системите на тялото.

Щитовидната жлеза контролира метаболизма с няколко специфични хормона – Т4 (тироксин, съдържа четири йодидни атома) и Т3 (трийодтиронин, съдържа три йодидни атома). Тези два хормона се създават от щитовидната жлеза и те казват на клетките на тялото колко енергия да използват. Когато щитовидната жлеза работи правилно, тя ще поддържа правилното количество хормони, за да поддържа метаболизма ви да работи с правилната скорост.

Този процес се контролира от хипофизната жлеза. Разположена в центъра на черепа, под мозъка ви, хипофизната жлеза следи и контролира количеството хормони на щитовидната жлеза в кръвта ви. Когато хипофизната жлеза усети липса на хормони на щитовидната жлеза или високо ниво на хормони в тялото ви, тя ще коригира количествата със собствен хормон. Този хормон се нарича тироид-стимулиращ хормон (TSH). TSH ще бъде изпратен до щитовидната жлеза и той ще каже на щитовидната жлеза какво трябва да се направи, за да се върне тялото към нормалното.

Риск от заболяване на щитовидната жлеза

Заболяването на щитовидната жлеза може да засегне всеки – мъже, жени, бебета, тийнейджъри и възрастни хора. Тези заболявания са много разпространени, като приблизително 20 милиона души в Съединените щати страдат от тях. Жените е около пет до осем пъти по-вероятно да бъдат диагностицирани с това  заболяване, отколкото мъжете.

Може да сте изложени на по-висок риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза, ако:

Имате фамилна анамнеза за заболяване на щитовидната жлеза.
Имате медицински състояния, които  включват злокачествена анемия, диабет тип 1, първична надбъбречна недостатъчност, ревматоиден артрит.
Взимате лекарство с високо съдържание на йод (амиодарон).
Ако сте на възраст над 60 години, особено при жените.
Имали сте лечение за минало заболяване на щитовидната жлеза.

Видове заболявания на щитовидната жлеза

Заболяванията на щитовидната жлеза е медицинско състояние, което пречи на щитовидната жлеза да произвежда правилното количество хормони. Щитовидна жлеза произвежда хормони, които поддържат нормалното функциониране на тялото. Когато тя произвежда твърде много хормони, тялото ви усвоява енергията твърде бързо. Това се нарича хипертиреоидизъм. Използването на енергията твърде бързо ще направи повече от това да се чувствате уморен – може да накара сърцето ви да бие по-бързо, да отслабнете без да се опитвате и дори да ви накара да се чувствате нервни. От друга страна, вашата щитовидна жлеза може да произвежда твърде малко хормони. Това се нарича хипотиреоидизъм. Когато имате твърде малко хормон на щитовидната жлеза в тялото си, това може да ви накара да се чувствате уморени, може да натрупате тегло и дори да не можете да понасяте ниски температури.

Тези две основни нарушения могат да се предават и по наследство.

Двата основни вида заболявания на щитовидната жлеза са хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. И двете състояния могат да бъдат причинени от други заболявания, които влияят на начина на работа на щитовидната жлеза.

Състоянията, които могат да причинят хипотиреоидизъм, включват:

  • Тиреоидит: Това състояние е възпаление (подуване) на щитовидната жлеза. Тиреоидитът може да намали количеството хормони, произвеждани от щитовидната жлеза.
  • Тиреоидит на Хашимото: Безболезнено заболяване, тиреоидитът на Хашимото е автоимунно състояние, при което клетките на тялото атакуват и увреждат щитовидната жлеза. Това е наследствено състояние.
  • Следродилен тиреоидит: Това състояние се среща при 5% до 9% от жените след раждане. Обикновено това е временно състояние.
  • Йоден дефицит: Йодът се използва от щитовидната жлеза за производство на хормони. Дефицитът на йод е проблем, който засяга няколко милиона души по света.
  • Нефункционираща щитовидна жлеза: Понякога щитовидната жлеза не работи правилно от раждането. Това засяга около 1 на 4000 новородени. Ако не се лекува, детето може да има както физически, така и психически проблеми в бъдеще. На всички новородени се прави скрининг на кръвен тест в болницата, за да се провери тяхната функция на щитовидната жлеза.

Състоянията, които могат да причинят хипертиреоидизъм, включват:

  • Болест на Грейвс: При това състояние цялата щитовидна жлеза може да е свръхактивна и да произвежда твърде много хормон. Този проблем се нарича още дифузна токсична гуша (увеличена щитовидна жлеза).
  • Възли: Хипертиреоидизмът може да бъде причинен от възли, които са свръхактивни в щитовидната жлеза. Единичен възел се нарича токсичен автономно функциониращ възел на щитовидната жлеза, докато жлеза с няколко възела се нарича токсична многонодуларна гуша.
  • Тиреоидит: Това разстройство може да бъде или болезнено, или да не се усеща изобщо. При тиреоидит щитовидната жлеза отделя хормони, които са били съхранявани там. Това може да продължи няколко седмици или месеци.
  • Прекомерен йод: Когато имате твърде много йод (минералът, който се използва за производството на хормони на щитовидната жлеза) в тялото ви, щитовидната жлеза произвежда повече хормони на щитовидната жлеза, отколкото е необходимо. Прекомерното количество йод може да се намери в някои лекарства (амиодарон, лекарство за сърце) и сиропи за кашлица.

Има ли по-висок риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза, ако боледувате от диабет?

Ако боледувате от диабет, вие сте изложени на по-висок риск от развитие на заболяване на щитовидната жлеза, отколкото хората без диабет. Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. Ако вече имате едно автоимунно заболяване, е по-вероятно да развиете друго.

При хората с диабет тип 2 рискът е по-нисък, но все пак съществува. Ако имате диабет тип 2, е по-вероятно да развиете заболяване на щитовидната жлеза по-късно в живота.

Препоръчват се редовни тестове за проверка на проблеми с щитовидната жлеза. Тези с диабет тип 1 могат да бъдат тествани по-често – веднага след диагнозата и след това всяка година. Няма редовен график за тестване, ако имате диабет тип 2, но вашият лекар може да предложи график за тестване с течение на времето.

Ако имате диабет и получите положителен тест за щитовидната жлеза, има няколко неща, които можете да направите, за да се почувствате възможно най-добре. Тези съвети включват: достатъчен сън, двигателна активност, спазване на диетата, прием на всичките лекарства според указанията и редовно да се тествате според указанията на вашия лекар.

Могат ли проблемите с щитовидната жлеза да доведат до загуба на коса?

Загубата на коса е симптом на заболяване на щитовидната жлеза, особено на хипотиреоидизъм. Ако започнете да изпитвате загуба на коса и сте загрижени за това, говорете с вашия лекар.

Могат ли проблемите с щитовидната жлеза да причинят гърчове?

В повечето случаи проблемите с щитовидната жлеза не причиняват гърчове. Въпреки това, ако имате много тежки случаи на хипотиреоидизъм, който не е диагностициран или лекуван, рискът от развитие на нисък серумен натрий се увеличава. Това може да доведе до припадъци.

Симптоми при заболявания на щитовидната жлеза

Има различни симптоми, които можете да изпитате при заболявания на щитовидната жлеза. За съжаление, симптомите на заболяване на щитовидната жлеза често са много подобни на признаците на други медицински състояния. Това може да затрудни да разберете дали симптомите ви са свързани с проблем с щитовидната жлеза или нещо съвсем друго.

В по-голямата си част симптомите на заболяването на щитовидната жлеза могат да бъдат разделени на две групи – тези, свързани с твърде много тироидни хормони (хипертиреоидизъм) и тези, свързани с твърде малко хормони на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм).

Симптомите на свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) могат да включват:

  • Изпитване на тревожност, раздразнителност и нервност.
  • Проблеми със съня.
  • Отслабване.
  • Наличие на увеличена щитовидна жлеза или гуша.
  • Наличие на мускулна слабост и треперене.
  • Изпитване на нередовен менструален цикъл или спиране на менструалния ви цикъл.
  • Проблеми със зрението или дразнене на очите.

Симптомите на недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм) могат да включват:

  • Чувство на умора.
  • Качване на килограми.
  • Чести и обилни менструации.
  • Суха и груба коса.
  • Дрезгав глас.
  • Изпитване на непоносимост към ниски температури.

Източници:

 https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease

https://www.webmd.com/women/guide/understanding-thyroid-problems-basics

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*