Йонизирана вода – защо да я пием?

Водата е живот. Тя е в основата на всички живи същества и е елементът, който извлича хранителните вещества, влива ги в кръвта и ги отнася под формата на разтвори до клетките, за да се извърши метаболизмът. Водата съставлява около 70% от общата телесна маса, 90% от кръвта и 85% от мозъка. Дори костите съдържат 30% вода. Тя е необходима за храненето и обновяването на телесните течности, за пречистване на кръвта и тъканите и изхвърляне на отпадъците. За тази цел трябва всекидневно да се консумират достатъчни количества доброкачествена вода. В тази статия обясняваме защо трябва да се пие алкална йонизирана вода.

Симптоми на дехидратация

Дехидратацията днес е често срещано състояние. Тя предизвиква състояние на хронична токсемия и е една от главните причини за дневната отпадналост, мудния метаболизъм и депресията. Обезводняването често е скрита причина за хронични болки, включително главоболие. Тя сгъстява кръвта и другите телесни течности, спаружва клетките и ги принуждава да задържат токсичните отпадъци. Сгъстената кръв е по трудна за изпомпване, което води до по-високо кръвно налягане.

Недостатъчната консумация на вода вреди на нервната система, терморегулацията, алкално-киселинния баланс и води до преждевременно стареене.

Критични за дехидратацията са летните месеци. През тях човек често нарушава своя хидробаланс и губи телесни течности, което води до лека степен на дехидратация.

Хидратация на организма

Добрата хидратация е една от най-важните фактори за добро здраве. Водата в организма стимулира обменните процеси и контролира теглото, забавя стареенето, поддържа умствената и физическа дееспособност. Ежедневната хидратация с доброкачествена вода е първото средство, което човек трябва да опита при всякакви хронични болки.

Дневен прием на вода

Дневният здравословен прием на вода варира в зависимост от пола, климата, мускулната натовареност и други фактори, но общото правило е, че за да запазва водното равновесие в тялото си, възрастен човек трябва да приема 1,5 – 2 л питейна вода на ден. Вече има и приложения, които следят и напомнят за достатъчен дневен прием на вода. Препоръчително е да се пие по 200 мл вода на всеки час през деня. Особено важна е добрата хидратация на организма при тренировка.

Хидратацията на тялото можем да подсилим и с храната. Консумирането на сочни пресни плодове и зеленчуци, като диня, ягоди, грейпфрут, краставици, домати, марули, спанак и тиквички помага в тази посока.

Как се прави йонизирана вода?

Йонизираната вода (наричана още активирана, структурирана вода) представлява вода, през която е преминал електрически ток и я е разделил на заредени частици. По време на йонизацията положително заредените йони се привличат към отрицателния електрод. Отрицателно заредените йони се привличат от положителния електрод. По време на процеса на йонизация се извършват и други основни промени.

Кана за алкална йонизирана вода – снимка: infozdrave.com

Променя се pH на водата. Това е мярка за киселинност или алкалност. Скалата на pH варира от 0 за киселинност до 14 за алкалност. Един разтвор е неутрален, ако pH е 7. Йонизираната вода е алкална вода, а тя съдържа повече кислород. Тази вода неутрализира киселинните отпадъци в кръвта и тъканите. Освен това пиенето на алкална вода 20 минути преди хранене, стимулира производството на солна киселина в стомаха, което подпомага храносмилането.

На нашия пазар вече се продават апарати за йонизиране на вода, чрез които може да си произведете такава вода вкъщи. Най-често тези апарати са под формата на кана за алкална йонизирана вода.

Полза от алкална йонизирана вода

Обикновената чешмяна вода съдържа хлор и различни тежки метали. Това е „мъртва” вода, убита от химически добавки, а не „живата”, от която се нуждаем. Нужна ни е алкална йонизирана вода, която е била преструктурирана по определен начин.

Само алкалната вода неутрализира киселините в кръвта и тъканите и ги отнася до отделителните органи. Заредената с отрицателни йони вода действа като мощен антиоксидант, който помита свободните радикали и предотвратява дегенеративните увреждания на клетките. Освен това неутрализира всички токсични вещества в кръвта, понеже те са с положителен заряд.

Йонизираната вода минава лесно през клетъчните стени и тъканните мембрани, хидратира тялото, доставя важни хранителни вещества до клетките и отмива токсичните отпадни продукти. Фундаменталните роли на водата в тялото са четири: хидратация, алкализация, минерализация и детоксикация.

Марки алкални води в България

България е страна богата на термални минерални извори. Техните здравословни качества са добре известни. Много от тях са извори с алкална минерална вода. Бутилираната минерална вода от тези извори не преминава на допълнителна обработка или процес на пречистване. Алкална вода на пазара се предлага под най-различни търговски марки.

Минерална вода Хисаря – сондаж 3

Съществуват много извори с алкални минерални води в България. С най-висока алкалност е минерална вода „Горна баня 1”, която с рН 9,7 се намира на трето място в света по степен на алкализация. След нея в България са минерална вода „Девин” с рН 9,4, „Велинград” с pH 9,36, „Банка” с рН 9,3 и „Хисаря” с РН 9,09.

До много от тези извори има свободен достъп за граждани, които могат да си наливат от тези води.

Важно е да не се забравя, че когато приемаме алкална минерална вода, количеството й е не по-малко важно от качеството. Тя ще може да пречиства и лекува тялото ви само ако всеки ден изпивате достатъчно, за да поддържате кръвта и тъканите си хидратирани и за да можете да възстановите напълно изгубената при отделителните процеси вода. За да предотвратите обезводняването и поддържате телесните си течности в отлично състояние, трябва да приемате по около 1,5 до 2 литра алкална вода дневно.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*