Качествени колбаси – как да ги изберем

За хората е важно не само вкуса, но и от качеството на храната, която консумират. Понякога обаче е трудно за човек да се ориентира в различните описания на етикетите, а съкращения като МОМ будят истинска почуда. Точно подобен надпис можем да видим върху етикета на колбасите. Но какво всъщност означава той, каква е връзката с качеството на продуктите от този тип и как да изберете качествени колбаси.

„Тайната“ на качествения колбас

Просто е – качественият колбас не съдържа МОМ, т.е. механично отделено месо. Когато месото е отделено ръчно, месният шедьовър съдържа по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими с традицията съставки. Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му.

Етикетът, твой верен помощник

Приготви се да се зачетеш в етикета. Не отнема време, но само той гарантира, че няма да се натъкнеш на МОМ в закупения от теб колбас. Полезно е да следиш най-вече за процента месо и броя на съставките, които присъстват на етикета. Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория –  минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“ са с около 83% свинско месо. При сурово-сушените колбаси – сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде минимум 90, съветват експертите от Лидл България, които всеки месец подлагат на проверка 80 вида колбаси собствена марка на веригата.

По пътя на качеството

За да повиши качеството на своите продукти, пионерът в предлагането на колбаси без МОМ у нас – Лидл България, се придържа към правила, по-стриктни от нормативните изисквания, и забранява влагането на механично отделено месо в колбасите от говеждо и свинско. Отделно от това, смарт ритейлърът прилага строги проверки за своите собствени марки. Месните продукти преминават физико-химични и микробиологични анализи четири пъти в годината, както от страна на веригата, така и от самите производители. Междувременно всички колбаси от собствените марки се подлагат и на ежемесечен органолептичен анализ – за вкус, мирис, цвят, структура и др.

Избор: твърдо без МОМ

На българския пазар Lidl предлага четири собствени марки колбаси, които съставляват 80% от целия асортимент колбаси на веригата. Сред тях е любимата на хиляди потребители продуктова линия „Родна стряха“, която се прави само и единствено от български производители, като се спазват автентичните рецепти и вкусове от миналото. Pikok е марката с най-голямо разнообразие – от кренвирши и наденици до варено-пушени ребра и бирени пръчици. Брандът предлага и няколко продукта, подходящи за деца. Линията Pikok Pure включва продукти без консерванти и овкусители и с минимум 90% месо. Колбасите под тази марка се произвеждат по иновативна технология, при която изкуствените добавки се заместват с натурални – като къдраво, червено цвекло и паприка – и се използват естествени консерванти. Baroni е най-достъпната в ценово отношение марка, а Dulano предлага произведени основно в Германия специалитети от месо.

Осъзнатото хранене е важна част от здравословния начин на живот. Изборът на качествени колбаси без МОМ е само един от начините, по които можем да се #ХранимСмисъл и да се грижим за себе си и нашето семейство. Чрез внимателното четене на етикетите и информирания избор за продуктите, които консумираме, можем да се насладим на вкусна и здравословна храна, която е в съответствие с нашите хранителни цели и нужди.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*