Как да помогнете на ваш близък при злоупотреба с алкохол

Справянето със злоупотреба с алкохол или алкохолизма на любим човек може да бъде болезнено и предизвикателно за цялото семейство. Пристрастяването не засяга само човека, който пие, влияе негативно и на неговите близки. Алкохоликът може да нарушава семейния живот, като пренебрегва своите отговорности и изпада във финансови затруднения.

Милиони хора от цял свят са изпаднали в алкохолна зависимост. Всички те сериозно влошават своето здраве в резултат на постепенната интоксикация на организма си чрез всекидневно пиене на алкохол.

Как може да помогнете на човек при хронична злоупотреба с алкохол?

Помощта на човек при хронична злоупотреба с алкохол е сложна задача. Важно е обаче да знаете, че подкрепата и насърчението могат да играят решаваща роля в процеса на възстановяване.

Разпознаване на признаците на злоупотреба с алкохол

За много хора пиенето е обикновена част от живота. Социално приемливо е възрастен да се наслаждава на алкохолна напитка. Но тъй като ефектите на алкохола се проявяват по различен начин за хората, не винаги е лесно да се каже кога се преминава границата. Няма конкретно количество, което да показва, че някой има проблем, свързано с употребата на алкохол. По-скоро се определя от това как пиенето засяга живота на човек.

В тези трудни времена на икономическа несигурност много хора пият повече от преди в опит да облекчат стреса. Въпреки че е лесно за разбиране, това не го прави по-малко обезпокоително.

Ако разпознаете предупредителните признаци, че любимият ви човек има проблем с алкохола, първата стъпка, за да му помогнете, е да научите всичко, което можете за пристрастяването и злоупотребата с алкохол. Когато проучите всички различни видове лечение и възможности за помощ, ще сте готови да говорите с него.

Как да помогнем на алкохолик?

Разговорът с всеки алкохолик не е лек. Може да се притеснявате, че ако изложите притесненията си, човекът ще се ядоса, ще се защити или просто ще отрече, че има проблем. Всъщност всичко това са общи реакции. Но това не е причина да избягвате да казвате каквото и да било. Проблемът няма вероятност да се подобри от само себе си, по-вероятно е да се влоши, докато не говорите.

Въпреки че е важно да бъдете открити и честни относно притесненията си, трябва да запомните, че не можете да принудите някого да спре да злоупотребява с алкохол. Колкото и да ви се иска и колкото и трудно да е за гледане, не можете да накарате някого да спре да пие. Изборът е негов. Това, което можете да направите обаче, е да предложите стъпки, които да се предприемат за справяне с проблема – независимо дали това е разговор за започване на лечение или ходене на групова терапия.

За разговора изберете време, когато любимият ви човек не пие и вие сте спокойни и съсредоточени. Изберете място, което е тихо и уединено, където няма да ви прекъсват и изключете телефона, за да избегнете разсейване.

Изразете притесненията си по грижовен начин. Обяснете за притесненията, които имате относно пиенето му и ефектите, които това има върху здравето, връзката ви и семейството като цяло. Опитайте се да останете неутрални и да бъдете състрадателни, вместо да съдите неговото поведение или да се опитвате да го засрамите.

Попитайте за причините, поради които злоупотребява с алкохол. Много различни фактори могат да допринасят за този проблем, но за да остане трезвен, вашият любим човек ще трябва да се справи с всички основни причини.

Не приемайте евентуални негативни реакции лично. Може да отнеме няколко опита, за да започнете истински разговор по темата. Очаквайте отблъскване и отказ. Дайте на човека време да се примири с вашите притеснения и да започне да вижда проблема за себе си.

Мотивация за спиране на алкохола

По време на разговора не се опитвайте да заплашвате, наказвате или проповядвате. Избягвайте емоционални призиви, които само засилват чувството за вина и увеличават принудата му да пие. Предлагайте съвети, а не ултиматуми. Най-важното е да успеете да създадете в човека мотивация за спиране на алкохола.

Вашата роля не приключва, когато вашият любим се съгласи да потърси помощ. Възстановяването е продължителен процес, изискващ време и търпение. Никой, който злоупотребява с алкохол, няма магически да стане различен човек, след като изтрезнее. Всъщност той ще се изправи пред множество нови предизвикателства. Възможно е да изпадне в депресия след спиране на алкохола. Това изисква да успее да намери нов начин за живот.

В зависимост от нивото на проблема човек може да е в състояние да намали приема на алкохол до по-здравословно ниво, вместо да се откаже напълно. Ако това е неговото решение, можете да му осигурите подкрепа, като му помогнете да постави нови ограничения и реалистични начини да се придържа към тези ограничения. Например да се ангажира с поне два дни всяка седмица, когато изобщо няма да пие, какво ще направи вместо това? В дните, в които си позволява да пие, как ще се придържа към здравословните граници.

Може да помогнете чрез неговото изолиране от попадане под лоши влияния и създаване на нови интереси и включване в социални групи, които не се въртят около пиенето. За да постигнете успех редовно обсъждайте напредъка и предизвикателствата, пред които е изправен човекът. Комуникацията е ключова за поддържането на връзка и разбирането на неговите нужди.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*