Интоксикация на организма – видове, симптоми и лечение

През последните години проблемите, произтичащи от замърсяването на околната среда и отравянето на храната, въздуха и водните запаси, предизвикват загриженост и разгорещени дебати по целия свят, но за решаването им не се прави почти нищо. Населението на планетата се умножава, индустриализацията се ускорява, а животът на планетата става все по-токсичен.

Интоксикация на организма

Какво е интоксикация?

Интоксикацията е състояние, при което организмът се отравя. Може да се получи от приемането на едно или няколко психотропни лекарства, от консумацията на голяма доза безвредни вещества или при попадането в организма на отрови. Това може да стане съзнателно или несъзнателно чрез вдишване и чрез поглъщане на тези вещества.

Същественото, което убягва от вниманието на модерната медицина и повечето пациенти, е пряката връзка между външното замърсяване, това на околната среда, и вътрешното замърсяване, което се получава в човешкия организъм.

Видове интоксикации

Разграничават се следните видове интоксикации: екзогенна и ендогенна, както и хронична и остра интоксикация

Екзогенната интоксикация е патологично състояние, при което настъпването на отравяне се дължи на поглъщането на токсични вещества от околната среда. Процесът на отравяне може да се развие бързо с всички съпътстващи симптоми или да настъпи бавно. В зависимост от количеството на погълнатите токсини може да се развие тежка екзогенна интоксикация или процесът на отравяне на организма да е по лек. Например при определено химическо отравяне симптомите могат да бъдат сериозни.

Различни са причините за екзогенна интоксикация в зависимост от приетите вещества:

  • алкохолна интоксикация;
  • наркотична интоксикация;
  • лекарствено предозиране;
  • хранителна интоксикация;
  • лоши условия на труд в опасни производства;
  • отравяне с гъби;
  • отравяне с тежки метали, пестициди, нитрати и др.

Интоксикацията може да бъде остра, когато причинява признаци и симптоми след еднократен контакт с веществото, или хронична, когато нейните признаци се усещат след натрупване на веществото в тялото, консумирано дълго време, както например се случва с някои лекарства или чрез метали, като олово и живак.

При ендогенната интоксикация или ендотоксемия токсичните вещества започват да се произвеждат директно в организма. Ендотоксините могат да бъдат продукти на метаболитни и възпалителни реакции, хормони и ензими. При определени обстоятелства, например, при повишено физическо натоварване или остро възпаление, остра бъбречна недостатъчност, дехидратация, вещества, които се произвеждат от самия организъм, стават отровни и опасни.

Токсините обикновено се елиминират чрез действието на черния дроб и филтрирането през бъбреците и могат да се натрупват, когато тези органи не функционират добре или количеството на отровите е много голямо.

Интоксикация симптоми

Депресия

Едни от най-често срещаните симтоми на интоксикацията са: киселини в стомаха, алергии, главоболие, гнойни рани, гъбични инфекции, гастрит, синузит, умора, косопад, артрит, неприятна телесна миризма, чести настинки, депресия, хиперактивност и тревожност.

За обща интоксикации на организма допринасят и някои вторични фактори, като недохранване и вредни навици, първопричината винаги е една – токсемията. Дори тези фактори да бъдат елиминирани, състоянието ще продължи да се проявява, докато вътрешната интоксикация на организма не бъде неутрализирана.

Интоксикация лечение

Нормално токсините могат да се отделят от организма по естествен начин. Достатъчно е да се води здравословен начин на живот и да се храним правилно. Чрез детоксикация на организма също се получава изхвърляне на токсините.

В случай на остра и тежка интоксикация се налага лечение. Съществуват няколко медицински начини за прочистване на организма:

  • Пиене в големи количества на течности;
  • Слабителни и диуретични средства;
  • Промивки – при остри състояния така се прочистват стомахът и червата;
  • Антидотна терапия и серуми за потискане действието на токсините;
  • Кислородна терапия.

Какво е токсемия

Човешкото тяло произвежда токсини, които са естествени странични продукти от храносмилането и метаболизма. В един здрав организъм те се изхвърлят автоматично от отделителните органи. Токсемия е състояние на организма, когато токсините се задържат и натрупват в тялото поради токсично претоварване или увреждане на отделителните механизми. Именно това задържане на метаболитните токсини е причината за заболяванията, т.е. за да се избавите от болестта, трябва да се отървете от токсемията.

Ацидоза и хипоксия

В нормалното, здраво тяло кръвта и останалите телесни течности трябва да са леко алкални, а тъканите и клетките трябва да са добре снабдени с кислород. Алкалността и кислородът са двата стълба на доброто здраве и силната имунна система. Присъствието на алкални и кислородни елементи неутрализира почти всички вирусни инфекции, микроби и токсини. Но когато вътрешната интоксикация на тялото достигне критични стойности и надвие неговата способност да се самопречиства, нивата на алкалност и кислород падат и се получава състояние на токсемия. Тя се характеризира с два основни елемента: прекомерна киселинност (ацидоза) и недостиг на кислород (хипоксия).

Ацидозата и хипоксията са двете условия, които позволяват на бактериите, вирусите, гъбичките и други микроби да завладеят човешкото тяло и да виреят в него. Почти всички мокроорганизми, които инфектират човешкото тяло, са анаеробни, т.е. обичат бедната на кислород среда. Токсемията осигурява благоприятна среда за микробите и става причина за заболяванията.

Токсемия основна причина за развитието на рак

През 1931 година д-р Ото Варбург получава Нобелова награда за медицина за откритието си, че всички форми на рака се характеризират с двата основни признака на токсемията: ацидоза и хипоксия. Подобно на микробите, раковите клетки виреят само в киселинна, анаеробна среда. Това откритие показва, че най-доброто лечение и профилактика на рака е кръвта и тъканите да се алкализират и снабдят с кислород.

В днешни времена няма начин да избегнете токсичното отравяне, но определено може да намалите риска, като внесете основни промени в диетата си и начина си на живот и вземете някои предпазни мерки. Ще се предпазите от рак, сърдечни болести и други  заболявания, ако не оставите отровите да се трупат до критични нива, а периодично се прочиствате от тях.

Ракът е крайната, фатална фаза на токсемията, но се нуждае от години, за да се развие. През цялото това време обаче хроничната токсемия руши човешкото здраве и вгорчава живота на милиони хора.

Вижте също: Естествено пречистване на черен дроб и бъбреци

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*