Здравословни зеленчукови сокове – как да ги приготвим?

зеленчукови сокове

Всички сме запознати с ползите от консумирането на зеленчуци. Всеки ден се препоръчва да се приемат до 500 грама зеленчуци или плодове. За много хора обаче е трудно да получават тези количества всеки ден. Пиенето на сурови зеленчукови сокове е чудесен начин за консумиране на повече пресни зеленчуци. Когато изстисквате зеленчуци освен здравословния се постига и един друг естетически ефект. Зеленчуци, които никога не сте смятали за красиви, като моркови, червено цвекло и спанак, се изливат от чучура на сокоизстисквачката в нюанси, които буквално ви карат да се чувствате по-добре само като ги видите.

Здравословни зеленчукови сокове

Зеленчуковият сок може да бъде приготвен от един или повече зеленчуци, които също могат да бъдат смесени добре с изненадващо вкусни аромати. Всеки конкретен зеленчук съдържа вещества, които са здравословни. Ето защо е за предпочитане да изберете разнообразие от зеленчуци, за да получите възможно най-много различни хранителни вещества. Можете да пиете здравословни зеленчукови сокове по всяко време на деня. Например, опитайте се да си създадете навик да пиете пресен зеленчуков сок всяка сутрин.

Полезните зеленчукови сокове не могат да заместят консумацията на твърди храни, но те могат да ви помогнат да допълните дневния си прием. Ако търсите да постигнете конкретни цели, когато изцеждате сок е важно да смесвате специфични съставки.

Зеленчукови сокове за отслабване

Загубата на тегло е една от най-честите цели, които хората си поставят, когато пият сок. Изцеждането на сок може бързо и удобно да добави хранителни вещества към вашата диета и да насърчи здравословна загуба на тегло. Въпреки това, някои плодове и зеленчуци могат да бъдат с високо съдържание на захар и ниско съдържание на фибри, което може да доведе до висок прием на калории. За щастие може да приготвите зеленчукови сокове за отслабване с разнообразни вкусни зеленчуци, които са както с ниско съдържание на калории, така и с високо съдържание на хранителни вещества.

Сок от моркови

Морковите имат висока хранителна стойност. Известно е, че те са с ниско съдържание на въглехидрати и калории, което ги прави лесен зеленчук за включване, когато се опитвате да отслабнете. Сокът от моркови не само може да помогне за здравословна загуба на тегло, но има и други ползи за здравето. Може да помогне за подобряване на здравето на очите, да засили имунната система и да подобри здравето на кожата.

Сок от зеленолистни

Повечето здравословни сокове съдържат някакъв вид зеленолистно зеле, спанак или рукола. Тези съставки са с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории.

Енергийни сокове

Въглехидратите са естествен източник на енергия. Повечето зеленчуци не са с високо съдържание на въглехидрати или захари, но някои съдържат сложни въглехидрати, за да подхранват тялото ви с енергията, от която се нуждае!

Листните зелени зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зеле са с високо съдържание на витамин В, който преобразува калориите от храната, която приемаме и я превръща в енергия.

Когато правите сок от листни зеленчуци, може да добавите плодове, за да придадете на сока си по-желан вкус. Добавянето на плодове като ябълки, портокали и банани може да помогне за по-добър вкус на зеленчуците.

Зеленчукови сокове за здрава кожа

Известно е, че витамин С ускорява производството на колаген, който поддържа кожата стегната и жизнена. Витамин C помага за предотвратяване на преждевременното стареене, създава гладък външен вид и може да помогне за възстановяване на младежкия блясък. Той се намира в различни зеленчуци като броколи и брюкселско зеле.

Бета каротинът е жълто-оранжевият цвят, който придава на плодовете и зеленчуците живи цветове. Тялото превръща бета каротина във витамин А, който ви помага да постигнете здрава, блестяща кожа. Бета каротинът се намира в различни зеленчуци, включително моркови, тиква, броколи и тъмни листни зеленчуци като спанак.

Най-добрите зеленчуци за сок за възпаление

Важно е да добавите храни към вашата диета, които тялото ви може лесно да смила и които ще доставят хранителни вещества, без да причиняват възпаление. От листни зеленчуци до твърди зеленчуци, всички те са пълни с имуностимулиращи антиоксиданти и фибри, с ниско съдържание на захар и с различни видове витамини и минерали.

Препоръчителните зеленчуци, които да добавите към сока си, за да помогнете в борбата с възпалението, включват:

Сок от броколи

Броколите обикновено не са съставка, която човек би си помислил да добави към сок, но трябва да се вземе предвид. Броколите имат силни противовъзпалителни и антиоксидантни компоненти, които водят до добро здраве. Също така са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на хранителни вещества, включително витамин С, витамин А и витамин К.

Сок от спанак

Спанакът съдържа достатъчно хранителни вещества в една чаша, за да ви стигне за целия ден. Той е чудесен източник на витамини като витамин А, витамин С и витамин К. Доставя също така щедра доза антиоксиданти. Те са полезни за тези, които искат да сложат край на възпалението в тялото.

Най-добрите зеленчуци за сок за високо кръвно налягане

Когато се борите с високо кръвно налягане, е силно препоръчително да поддържате листни зеленчуци в диетата си. Включването на зеленчуци – като спанак, броколи, къдраво зеле или зеле във вашите сокове може да помогне за повишаване на нивата на калий. Известно е, че калият помага за елиминирането на натрия от тялото, което може да доведе до повишаване на кръвното ви налягане.

Проучванията също така доказват, че консумацията на спанак в продължение на цели 7 дни може да помогне изключително много за намаляване на кръвното налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Сокът от цвекло помага да поддържате систоличното кръвно налягане ниско. Известно е, че цвеклото съдържа повече нитрати от всеки друг вид зеленчук. Нитратите помагат на тялото да произвежда повече азотен оксид, който кара артериите да се разширяват и намалява кръвното налягане.

Добавянето на сок от цвекло към вашата диета може да бъде както полезно за здравословни проблеми, така и чудесен начин да получите допълнителен източник на вкусни зеленчуци.

Зеленчукови сокове за силна имунна система

Чрез изстискване на сок от зеленчуци можете да получите перфектната смес, за да подобрите имунната си система. Има разнообразие от вкусни зеленчуци, които насърчават здрава имунна система, като листни зеленчуци, чушки и броколи.

Чушките правят имунната система по-силна с богатата си доза витамин С. Те имат почти три пъти повече витамин С от един портокал. Въпреки че изцеждането на сок от чушки изглежда необичайно, не е.

Листните зеленчуци са друга богата на хранителни вещества възможност за насърчаване на здрава имунна система. Спанакът, къдраво зеле, зеле и рукола са не само богати на витамин С, но и пълни с антиоксиданти, които помагат в борбата с инфекциите, възникващи в имунната система.

Източник: https://3natives.com/best-vegetables-to-juice/

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*