Топ 5 полезни сокове от зеленчуци

Пресните зеленчукови сокове са изключително полезна напитка. Те доставят на организма незаменими хранителни вещества и се усвояват много бързо.  Тези сокове възстановяват строежа на тялото, особено на костната, мускулната и съединителната тъкан. Използват се в различните етапи на детоксикация, както и за освежаване. За да бъде пълен ефекта от тях, те трябва да се консумират веднага след приготвяне.

За да има здравословен ефект от пресни сокове те трябва да се пият сутрин на гладно. Ако може да забавите закуската с 30 мин. ще дадете възможност на организма ви да  абсорбира всички полезни хранителни вещества, които се съдържат в него.

Голямото предимство на соковете е, че те запазват всички полезни ензими, които се нарушават при топлинната обработка на зеленчуците. Те доставят на тялото необходимите витамини в готова за усвояване форма, която не изисква никакво храносмилане.

Зеленчуковите сокове са безценни по отношение на поддържане добрата хидратация на организма. Те са концентриран източник на витамини, минерали и други полезни съединения, които могат да помогнат за поддържане на цялостното здраве. С ниското си съдържание на калории те са полезни за контролиране на теглото.

Диетолози препоръчват да комбинирате здравословни зеленчукови сокове с кулинарно обработени полезни зеленчуци, тъй като те осигуряват ензимите и витамините, а ястията доставят влакнините, които са премахнати от сока.

Зеленчукови сокове рецепти

Зеленчукови сокове се приготвят от пресни зеленчуци. Те са част от хранителния режим на съвременния човек, който се опитва да се храни и живее здравословно. Рецептите за смути са подходящи и за всеки, който е решил да мине на разтоварващ хранителен режим.

Как се прави смути? За да приготвяне на зеленчуково смути са необходими качествени зеленчуци. Може да се направи с пасатор, блендер и кухненски робот.

Зеленчуково смути най-добре се получава със сокоизтисквачка, която работи под високо налягане. Могат да се приготвят напитки от един или няколко полезни зеленчуци.

Сок от червено цвекло

Смути от червено цвекло

Сокът от червено цвекло е изключително полезен, а здравословният му арсенал е впечатляващ. Витамин С, калий, желязо, манган са само малка част от неговите съставки. Подобрява перисталтиката на стомашно-червения тракт, прочиства черния дроб и дебелото черво. Той подхранва и червените кръвни телца, като стимулира способността им да пренасят кислород. Препоръчва се на хора, страдащи от анемия.

Сокът може да се приготвя чрез сокоизстисквачка за цвекло, като се внимава понеже този сок е много силен и не трябва еднократно да се приемат повече от 100мл, а на ден повече от 250мл. Препоръчително е червеното цвекло да се комбинира с моркови в съотношение 3:1 в полза на морковите. Възможни са и комбинации със зеле и тиква, дори може да го разредите с вода. При бъбречни заболявания и язва този сок е противопоказен.

Как се прави сок от моркови

Смути от моркови

Сокът от моркови се препоръчва на деца и за подобряване общото здравословно състояние на организма. Той е много важен, ако сте решили да провеждате детоксикация на организма, защото пречиства черния дроб от застоялата жлъчна течност. Смути с моркови осигурява калций и магнезий, които подобряват имунитета и стимулират дейността на сърдечно-съдовата система. Полезен е за зрението, косата и кожата. Може да се приготви със сокоизстисквачка за моркови.

Mорковите съдържат витамин К, който подпомага процеса на съсирване на кръвта и помага за калциевата обмяна и здравето на костната система, а витамин С спомага за по-бързото заздравяване на рани и поддържа венците здрави.

Този зеленчук може да се използва като базов компонент в различни коктейли, смутита и здравословни напитки. Приятният му вкус компенсира недостатъците на останалите. Добри варианти за комбинирани сокове са: моркови + червено цвекло + магданоз и моркови + червено цвекло + спанак.

Не трябва да злоупотребявате с този сок. Приемането на големи количества бета-каротин, който се съдържа в морковите, може да пренатовари черния ви дроб и затова не пийте повече от 1 чаша на ден.

Сок от целина

Сокът от целина се използва при смущения в нервната система, включително безсъние и нервно напрежение. Той е добър източник на органичен натриев хлорид, който подобрява алкално киселинния баланс в организма. Целината е богата на магнезий необходим за производството на алкални ензими.

Този сок помага за нормализирането на обмяната на веществата, храносмилането, кръвоносната система и отстраняването на камъни в бъбреците и жлъчката. Лекува възпаления, изгаряния и рани . Облекчава болките при ревматизъм и артроза. Полезен е за бъбреците, панкреаса, червата и при язва.

Чаша пресен сок от целина сутрин е добър начин да смекчите махмурлука, след прекаляване с алкохол.

Може да видите видеото на SeaCredo: Сок от целина – ползи за здравето и начин на приготвяне

Доматен сок

Доматен сок

Доматеният сок е ароматна напитка, която мнозина употребяват, но не по най-добрия начин в комбинация с водка. Тoй cъдържa мнoгo мaлкo кaлoрии, нacитeни мaзнини и хoлecтeрoл. Бoгaт изтoчник е нa мнoгo витaмини – A, C, В6 и К, витaмин В1, витaмин В3 и фoлиeвa киceлинa, кaктo и нa минeрaлитe жeлязo, кaлций, фocфaт, мaгнeзий, мeд, кaлий и мaнгaн. Сокът засища и доставя на организма мощния антиоксидант – ликопен. Сокът е богат на фибри, а по-голямата част от калориите му идват от естествено съдържащи се в него захари.

Доматеният сок помага за неутрализиране на активността на свободните радикали и оказва профилактично въздействие срещу онкологични заболявания.

Може да се консумира както в чист вид, така и в комбинация с други полезни зеленчуци. Но трябва да се знае, че ако се прекалява е възможно образуване на камъни в бъбреците.

Сок от магданоз

Смути от магданоз

Сокът от магданоз е силен алкализатор и е особено полезен за отделителната система – бъбреци и пикочен мехур. Той намалява възпаленията в пикочно-половата система, а също така и пречиства черния дроб. Магданозът е богат на калций и магнезий, с което подпомага пречистването на кръвта. Полезен е за сърцето, тъй като съдържа фолиева киселина, която насърчава съдовите процеси в организма. Понижава кръвното налягане и намалява риска от заболявания, които могат да бъдат причинени от това състояние

Както при червеното цвекло и тук сокът от магданоз е много силен и не трябва да се приема повече от 75мл на ден. Обикновено се комбинира с други сокове, например комбинацията на сок от магданоз и моркови подхранва очите и е полезна за зрението.

В заключение, тези рецепти от прясно изцедени сокове съдържат всички хранителни вещества, от които вашата имунна система се нуждае, за да работи оптимално.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*