Хидратация на организма – водата е незаменима

Препоръките на специалистите за хидратация на организма

Не са много случаите, когато мненията на лекари, учени и диетолози съвпадат напълно. По отношение на водата и нейната роля за пълноценна хидратация на организма обаче, те имат абсолютно единодушие, определяйки я като най-здравословен избор без аналог.

С други думи, в която и да е класация на препоръчваните за прием течности, водата остава неизменно на първа позиция и води по точки пред всички останали хидратиращи напитки. Обяснението е логично: Тъй като съставлява 70-75 процента от човешкото тяло, водата е в основата на всички жизнени процеси. И затова не съществува друга напитка, която може да изпълни или замести нейните функции.

Правилно хидратиране означава здраве и красота

Водата е част от всички процеси в тялото. Правилното хидратиране на организма е важна предпоставка за добро здраве и красота. Водата в организма стимулира обменните процеси и контролира теглото, забавя стареенето, поддържа умствената и физическа дееспособност.

Хидратацията на кожата също е от първостепенно значение за здравето и за привлекателния външен вид. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Нейният химически състав е около 70% вода. Хидратираната кожа има по-малко бръчки. Нито един крем не може да хидратира кожата по такъв начин, по-който го прави водата. При добра хидратация на лицето кожата е по-стегната, веждите и скулите са повдигнати, устните – по-плътни.

Дехидратация и рехидратация

При недостатъчен прием на вода се получава нарушение на водния баланс на организма и се развива дехидратация, позната още като обезводняване. Често не забелязваме признаците на обезводняване или ги подценяваме. Симптомите на дехидратация са умора, схващане на крайниците, затруднени движения, главоболие, намалена или отсъстваща концентрация, сухота в устната кухина.

При комбиниране на намален прием на течности и загуба на големи количества вода от организма в резултат на усилена физическа дейност, топлина, потене и др., дехидратацията може да доведе до състояния опасни за здравето. При обезводняване, свързано с високи температури на околната среда, е възможно развитие на топлинен и слънчев удар. Това налага незабавна рехидратация за да се елиминират рисковете за здравето. Леките форми на дехидратация, при които е запазена дейността на основните органи и системи, подлежат на домашно лечение, но по-сериозната дехидратация изисква продължително болнично лечение.

Препоръчителен дневен прием на вода

Когато стане въпрос за препоръчителен дневен прием на вода, най-популярните съвети се свеждат до „много“ и „повече“. Какво обаче е правилното измерение на това и има ли риск от прием на прекалено много вода? Ето и становищата на водещи компетентни институции в Европа, САЩ и Великобритания:

Според British Nutrition Foundation (Британската Асоциация за Хранене) водата е единствената течност, за която не са валидни ограничения, по простата причина, че не съдържа захар или калории. Европейският орган за безопасност на храните също застава зад тези най-общи препоръки.

Отговорните институции отвъд Океана, като Institute of Medicine (Институт по медицина), САЩ, също не определят горен праг или максимално количество за дневен прием на вода поради преценката на учените, че пиенето на големи количества е полезно.

Освен най-здравословен, водата е и най-леснодостъпният и евтин начин за постоянно възстановяване и хидратиране на организма.

Въпреки това многобройни изследвания по темата показват, че все още не консумираме достатъчно вода и това е валидно в разични краища на света.

Колко вода трябва да пием на ден

Много фактори влияят на конкретната нужда на човек от вода в даден момент. Сред тях са възраст, пол, тегло, променливи нива на физическа активност и климат. Загубата на вода задължително трябва да бъде възстановявана във всеки момент – за да балансираме в тялото си елементи от съществено значение за живота и здравето.

Всеки има индивидуална норма на потребление на вода. Според препоръките на специалистите за добра хидратация на организма са необходими около 1,5 до 2 литра на денонощие. Специално внимание и грижи трябва да полагат родителите по отношение на пиенето на вода от децата. Също така актуалните препоръки на специалистите са, че бременните и кърмещите жени трябва да пият до 4 чаши вода повече от дневната норма.

Пиенето на повече вода се прилага и за превенция на някои заболявания, например за намаляване на риска от образуване на камъни в бъбреците.

Вижте видеото на Мирослава Кискинова: Хидратация на тялото и до колко е нужна. Как да изчислим колко вода да пием?

 

Ролята на бутилираните води за хидратация на организма

Все повече хора днес предпочитат за хидратация на организма да пият изворна или минерална вода. За този свой избор те са водени от вкуса, от факта, че тази вода не е химически обработена, както и от гарантираната сигурност на защитените подземни източници, от които водата достига до потребителите. Специфичният вкус на всяка вода се дължи на различната концентрация на минерали в нея, която се обуславя от геоложките процеси и скалния състав на водните хранилища.

Наред с изворните и минерални води, днес можем да избираме от широка гама напитки с приятен и освежаващ вкус. Следва да имаме предвид обаче, че редица здравословни проблеми – от наднорменото тегло до зъбен кариес – симптомите на които са все по-чести – в голяма степен са причинени от напитки със съдържание на захар или други химически обработени добавки. Водата остава най-здравословната и леснодостъпна опция за постигане на бърза хидратация на тялото ни. Тя е и най-екологичната алтернатива, тъй като не изисква допълнителна обработка. Всъщност в ангажимента си да предлагат максимална чистота и качество компаниите за бутилиране на изворна и минерална вода инвестират в защита от замърсяване на обширни площи около изворите и водните хранилища, от които черпят воден ресурс.

Хидратация на организма с газирана вода

През последните години нараства интересът към газираната вода. Характерният гъдел и лекото щипане в устата правят усещането при консумация по-специално в сравнение с обикновената вода. Някои хора предпочитат за хидратация на организма газирана вода, защото я намират за най-близка до далеч не толкова полезните подсладени газирани напитки, с които може би са свикнали. Други я избират заради отличителния вкус. Той се дължи на уникалното съдържание на минерали като калций или магнезий, което е и гаранция за постоянен вкус на водите от определена марка.

Газирана вода полза и вреди

Независимо дали е газирана или не, водата не съдържа никакви калории или захар. Към газираната вода  може да се добавя единствено въглероден диоксид. Двата вида натурални води хидратират еднакво добре. И със сигурност много по-добре от всички останали течности.

Газираната вода е леко кисела с рН 3-4. По тази причина, според някои, тя уврежда имайла на зъбите, но стоматолози считат, че това е много слабо изразено.

Газираната вода удължава чувството на ситост след хранене повече от обикновената вода. Счита се, че тя намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Засилен прием на вода е необходим при туризъм и други физически дейности

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*