Ползи и вреди от приемане на аспирин

Аспирин (ацетизал) може да намерите във всяка аптека и при това се взима без рецепта. Той е най-популярното болкоуспокояващо хапче. В последните години силно се увеличи употребата на медикамента за лечение и профилактика на редица други заболявания. Но както всяко лекарство, така и т. нар. обикновен аспирин има странични ефекти с определени вреди, които могат да бъдат сериозни. Преди да пристъпите към употребата му е добре да направите информиран избор.

В тази статия ще ви представим за какво се използва аспирин

Видове аспирин

Производителите предлагат различни видове аспирин – като сашета, таблетки или разтворим. Няма данни, че разтворимият аспирин с витамин С действа по-ефикасно, макар че в комбинация с други лекарства облекчава по-бързо състоянието. Той е по-удобен за приемане и е подходящ за лежащо болни.

Произвеждат се и специални видове от това лекарство, като аспирин С витамин С, който е допълнително обогатен с витамина и е предназначен за лекуване на настинка. Други форми са аспирин протект и аспирин кардио.

Ползите от аспирина

Ползите от аспирина са известни на хората от над 120 години. Той си остава основен избор при някои заболявания и състояния. Нещо повече, специалистите откриват нови сфери, в които успешно може да се провежда лечение с аспирин. Такава е например препоръката малки дози от него да се приемат веднъж дневно за профилактика на сърдечни и сърдечносъдови заболявания.

Аспирин за сърце

Лекарите от Университета Дюк в САЩ обясняват какви са ползите от аспирина за сърцето. Според тях ацетилсалициловата киселина намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и рак на червата. Изследователите са изучили мрежа от гени, които се активизират от ацетилсалициловата киселина. Тази мрежа е наречена със съответната на аспирина сигнатура – aspirin response signature.

В частност учените са се заинтересували от ДНК, свързана с риска от инфаркт и функцията на тромбоцитите – клетките определящи съсирването на кръвта. Установило се, че аспирина оказва непосредствено влияние върху гена, отговарящ за синтеза на един от регулиращите белтъци. Така наред с познатите свойства на ацетилсалициловата киселина за облекчаване на болката аспирина води и до намаляване съсирването на кръвта. Чрез намаляване на броя на образуваните съсиреци, медикаментът намалява риска от друг сърдечен пристъп или инсулт. В това отношение с много ползи е приемането на аспирин протект профилактично за разреждане на кръвта, с което помага за предотвратяване на повторен инфаркт или инсулт.

Аспирин кардио също се приема, за да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и с това да предотвратят сърдечни пристъпи, инсулти и сърдечно-съдови проблеми при хора, които страдат от стенокардия.

Разтворим аспирин С за настинка

Разтворимият аспирин С съдържа ацетилсалицилова киселина и аскорбинова киселина. Подходящ е за употреба при простуда и грип. Може да се ползва за симптоматично облекчаване на болка и повишена температура, при зъбобол, болки в гърлото, менструални болки, леки артритни болки и главоболие.

Предотвратява възникване на някои видове рак

Според учените от Университета Дюк аспиринът въздейства на активността на тромбоцитите и подтиска развитието на рака на дебелото черво. Техните заключения се потвърждават и от факта, че хората със сърдечни проблеми, които постоянно приемат медикамента, по-рядко боледуват от този вид рак.

Аспирин и Ковид-19

Според проучване на израелски учени, цитирани от БТА, редовната употреба на аспирин намалява риска от развитие на Ковид-19 с 29%. Те допускат, че е възможно приемът на ниски дози аспирин да има положителен ефект срещу заразяването с болестта и по лекото й протичане.

Аспирин при мускулни болки, снимка: livescience.com

Употребата на аспирин силно се увеличи поради пандемията от Ковид-19. Много от лекарите препоръчват на пациентите  профилактичното приемане на аспирин за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци.

Според някои медици ежедненото приемане на аспирин при Ковид-19 може да помогне за намаляване на риска от сериозни усложнения в протичане на заболяването.

Аспирин при мускулни болки

Когато изпитвате остра мускулна болка, първото нещо, което трябва да направите е да се прекъсне болката с болкоуспокояващи, които да Ви осигурят известно облекчение.

Употребата на аспирин при мускулни болки активира механизмите за защита в тялото, като спира сигналите за болката.  Особено подходящ в случая е аспирин ултра, тъй като активната съставка в него има противовъзпалителни свойства и допълнително облекчава болката.

Профилактично лекарството се ползва и от хората занимаващи се с фитнес или спорт.

Ако не сте спортували от дълго време пийте аспирин преди тренировка. Приемане на аспирин след тренировка също помага при мускулна треска и при болки.

Вредите от аспирина

Според британското списание Archives of Internal Medicine приемът на аспирин от здрави хора за предпазване от сърдечен удар или инсулт може да има повече вреди, отколкото ползи. Според тях съществува риск от вътрешен кръвоизлив. Възможни са кръвоизливи – в червата, стомаха, от носа. Доказана е вредата му за стомашната лигавица.

Само хора с анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, трябва да употребяват медикамента, подчертават учените, като допълват, че приемът трябва да бъде препоръчан от лекар.

Те потвърждават, че аспирин протект предпазва от образуване на кръвни съсиреци.

Има и предположения, че лекарството може да предотврати някои видове рак. Известно е обаче, че то увеличава риска от вътрешно кървене, включително кървене в мозъка.

При продължителна употреба на аспирин могат да се проявят и други странични ефекти като загуба на слуха, алергични реакции, синини, гадене и повръщане. Редовният и дългогодишен прием създава риск за бъбреците.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Вижте също: Здравословно хранене – как да го постигнем?

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*