Червено месо – вредно ли е за вашето здраве?

Диетолозите спорят години вече в обсъждане на ползите и рисковете от консумирането на червено месо в опит да определят дали то е полезно или вредно за здравето. Досега резултатите са смесени.

Изследователите казват, че червеното месо съдържа важни хранителни вещества, включително протеини, витамин В-12 и желязо. Въпреки това, има доказателства, че яденето на много червено месо може да повиши риска от някои видове рак, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Тази статия показва резултати от изследвания, официални препоръки за хранене и отговаря на въпроса: Червеното месо – вредно ли е за вашето здраве?

Кое месо е червено?

Когато става въпрос за класифициране на месото най-честият въпрос, който се задава е: Свинското, червено месо ли е? Отговорът е: Да. Видовете червени меса са: свинско, говеждо, агнешко, козе или от друг вид бозайници. То е добър източник на хранителни вещества, особено витамин B-12 и желязо. В червеното месо има много цинк, който оказва положително влияние върху имунната систем. Човешкото тяло се нуждае от тези хранителни вещества, за да произвежда нови червени кръвни клетки.

Червено месо вредно ли е?

Някои научни изследвания свързват редовната консумация на червено месо с редица здравословни проблеми, като сърдечни заболявания, някои видове рак, проблеми с бъбреците, храносмилателни проблеми и смъртност.

За да усложнят допълнително въпроса, отделни проучвания показват, че видовете червени меса са с различно влияние върху здравето на човека. По-постните разфасовки от необработено червено месо, като пържоли от свинско филе, може да са по-здравословни от другите видове. Това е така, защото са необработени и не съдържат излишна сол, мазнини или консерванти.

Обработените червени меса – включително бекон, хот-дог, колбаси и подобни – според тях носят най-висок риск от здравословни проблеми.

Червено месо съдържание

Говеждо месо

Според Министерството на земеделието на Съединените щати, една порция от 100 грама неварено говеждо месо съдържа:
247 калории
19,07 g мазнини
17,44 g протеин
1,97 милиграма (mg) желязо
274 mg калий
4,23 mg цинк
2,15 микрограма витамин В-12

Много фактори могат да повлияят на хранителната стойност на определено парче месо. Например разфасовките от различни части на животното се различават по калоричност и съдържание на мазнини. Също така начинът, по който е отгледано животното, диетата и дори възрастта и пола могат да повлияят на хранителната стойност на месото.

Червено месо и анемия

Храните от животински произход, като месо и млечни продукти, са основните хранителни източници на витамин В-12. Поради тази причина хората, които следват вегетарианска или веганска диета, може да се наложи да приемат допълнителен B-12, за да предотвратят B-12 дефицитна анемия.

Някои видове червено месо са добри източници на желязо. Желязото присъства само в месото, домашните птици и морските дарове. Среща се също и в растенията и обогатените с желязо храни.

Червеното месо и сърдечни заболявания

Много различни проучвания показват, че редовната консумация на червено месо може да доведе до по-висок риск от сърдечни заболявания. В продължение на години експертите са вярвали, че връзката между консумацията на червено месо и сърдечните заболявания се дължи на наситените мазнини, които присъстват в червеното месо.

От Американската сърдечна асоциация (AHA) твърдят, че червеното месо обикновено има повече наситени мазнини от други източници на протеини, като пилешко месо, риба или бобови растения.

Те предполагат, че яденето на големи количества наситени мазнини и всяко количество трансмазнини може да повиши нивата на холестерола на човек и да увеличи риска от сърдечни заболявания. Затова те препоръчват на хората да ограничат количеството червено месо и ги насърчават да избират постно месо.

Трябва да се има предвид, че червеното месо не е основният източник на трансмазнини. Пакетираните, преработените и пържените храни обикновено съдържат най-много.

AHA също обясняват, че бобът и бобовите растения са алтернативни източници на протеини, полезни за сърцето.

Медицински специалисти на базата на проучвания смятат, че замяната на червеното месо с висококачествени растителни протеинови източници води до по-благоприятни концентрации на мазнини в кръвта.

Червено месо и рак

В документ на Световната здравна организация от преди пет години се  посочва, че червеното месо „вероятно е канцерогенно за хората“ и че преработеното месо е „канцерогенно за хората“.

Обработено червено месо

По-конкретно, документът казва, че въз основа на няколко големи проучвания, хората, които ядат повече червено месо, са по-склонни да развият рак на дебелото черво. Рискът е по-висок както за червеното месо, така и за преработеното месо, въпреки че преработеното месо изглежда повишава риска повече.
Изследването също така установи по-висок риск от рак на панкреаса и простатата при тези, които ядат червено месо. И накрая, тези, които ядат повече преработено месо, също са имали по-висок риск от рак на стомаха.

Авторите казват, че методите за обработка на месо, като сушене и пушене, могат да създадат химикали, причиняващи рак. Това може би е причината изследователите да свързват обработеното месо с по-големи рискове за здравето от непреработеното месо.

Правила за топлинна обработка на месо

При топлинна обработка на месо при висока температура, например като го пържим в тиган или го печем на открит огън, в месото се образуват определени химикали. Тези химикали, наречени ароматни въглеводороди, могат да причинят промени в ДНК, които водят до рак.

Националният институт по рака в САЩ казва, че хората могат да намалят излагането си на тези химикали чрез спазване на определени правила за топлинна обработка на месо:

  • не приготвяйте месо, включително бяло месо, на открит огън или на много гореща метална повърхност;
  • предварително приготвяне на месо в микровълнова фурна, за да се намали времето, необходимо на човек да го приготви на силен огън;
  • редовно обръщане на месото по време на готвене;
  • да не се консумират овъглени порции месо.

Сервирането на богати на антиоксиданти зеленчуци, като тъмни листни зеленчуци, с варено месо е друг добър начин да подкрепите тялото.

Колко червено месо да консумираме?

Насоките за това колко червено месо да консумираме за да сме здрави варират. Световният фонд за изследване на рака и Американският институт за изследване на рака (AICR) казват, че ако човек яде червено месо, трябва да ограничи приема си до 3 порции на седмица. Те също така препоръчват да се яде малко, ако се храните с преработено месо.

Според тях месото е ценен източник на хранителни вещества, но хората не трябва да ядат само месо – червено или друго – за да бъдат здрави. Според тях „хората могат да получат адекватен протеин от смес от варива (бобови растения) и зърнени храни“.

AHA са по-малко конкретни в своите препоръки. Те казват, че хората трябва да намалят месото и да го ядат само „от време на време“, като се придържат към постни разфасовки и малки порции.

Червено месо ползи

Най-важното качество на червеното месо е високото съдържание на протеини, които са необходими за изграждането на мускули, кости, други тъкани и ензими. Животинските протеини съдържат всички необходими на човека аминокиселини. Аминокиселините са с доказани ползи особено за спортистите. Те допринасят за облекчаване на умората, за подобряване на спортните постижения и за стимулиране на възстановяването на мускулите след тренировка.

Не всички диетолози са съгласни, че хората трябва да избягват или ограничават червеното месо. Напротив, според тях в диетата ни трябва да присъства и да ядем месо.

Те посочват, че „прекомерният фокус“ ​​върху ограничаването на червеното месо може да накара хората да консумират по-малко питателни храни, като например силно преработени нездравословни храни. Освен това, тъй като изследователите свързват силно преработените храни с множество здравословни проблеми, това може да не е положителен компромис.

Посочва се, че „непреработените червени меса са един от най-добрите източници на висококачествен протеин и допринасят за приема на важни хранителни вещества“. Те също така могат да поддържат нивата на триглицеридите по-ниски, отколкото диетите с високо съдържание на въглехидрати.

Вижте всички ползи и вреди от консумацията на месо:

https://novinionline.com/ползи-вреди-консумацията-месо

Заместители на месото

Както казахме по-горе месото е основен източник на важни хранителни вещества и елементи, необходими за нормалното функциониране на здравия организъм. В последно време вегетарианството набира все повече последователи. Освен това по време на Великденските пости освен месото са забранени също всички животински продукти. Ето защо е важно да се знае с кои продукти можем да заменим месото.

Най-популярният растителен заместител на месото е соята. От нея се прави така нареченото „соево месо“. В България соевото месо най-често се предлага под формата на кайма, шницели и хапки. Добър продукт от соя е сиренето тофу.

Фасулът, грахът и лещата са не по-малко богати на протеини и фибри. Традиционният български боб е много питателна храна, при това с ниско съдържание на мазнини.

Изводи

Трудно е да се свърже една храна или група храни със здравословни проблеми. Все пак нарастват доказателствата, които твърдят, че консумацията на големи количества червено месо, особено преработено месо, може да доведе до здравословни проблеми.

Големите здравни организации, като AICR и AHAT, предлагат да се консумира повече растителна храна и по-малко месо, за да се помогне в борбата с болестите. По тази причина може да намалите консумацията на червено и преработено месо, като се съсредоточат върху храни, които съдържат антиоксиданти и хранителни вещества – като плодове и зеленчуци. Те могат да помогнат за предотвратяване на здравословни проблеми.

Важно е да запомните, че заместването на червеното месо с преработени, нискокачествени въглехидрати може да влоши инсулиновата чувствителност, нивата на триглицеридите и цялостното здраве.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326156

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*