Алкална диета и ролята на плодовете и зеленчуците

Решили сте чрез провеждането на периодична детоксикация да освободите тялото си от товара на токсините или желаете да водите здравословен начин на живот. И в двата случая е необходимо да спазвате т.н. алкална диета. В първия случай това е задължително, а във втория е силно препоръчително.

Какво е алкална среда?

Алкалната диета е предназначена за систематично „алкализиране“ на тялото, за създаване на неутрална или леко алкална среда в него. Чрез подходяща алкална среда здравите хора поддържат киселинен, pH баланс, в който обменните процеси протичат нормално. Ако балансът се разруши, органите стават податливи на болести, тъй като много от причините за тях се крият в киселата среда. Излишната алкалност е вредна, но повишената киселинност е още по-вредна за организма. Най-добрият вариант е средата в тялото да е леко алкална.

Детоксикираща алкална диета

Рисково за организма е да се впуснете директно в детокс програма, затова се налага да преминете през различни етапи на детоксикация. След като извършите съответната подготовка за това мероприятие, може да пристъпите към осъществяването й.  Основното оръжие на тази програма е детоксикиращата алкалната диета. Тя създава силно алкална среда, която да осигурява този процес. Заедно с това през този период трябва да се произвеждат възможно най-малко отпадъци и да се отнема минимално количество енергия за смилането на храната.

Продукти за детоксикираща алкална диета

Всичко, което консумирате по време на програмата трябва да подпомага алкализацията на тялото и да пречиства кръвта. Добре планираната детоксикираща  диета води до премахване на токсините, които са първопричината за интоксикацията на организма. Заедно с прилагането на тази диета е добре да пиете и алкална йонизирана вода. В резултат се облекчават придружаващите  симптоми като хроничното главоболие, телесни болки, възпаление на ставите и тъканите.

Алкална диета за всеки

Алкалната диета е най-добрият здравословен избор за всеки човек. Тя поддържа алкално-киселинния баланс в организма и предпазва от развитието на много заболявания. Когато средата в нашия организъм е по-скоро киселинна, отколкото алкална е възможно да се появят здравословни проблеми. Киселата среда създава перфектни условия за развитието на редица вредни бактерии и вируси. Най-лошото е, че в тази среда бързо се развиват и размножават раковите клетки. Всичко това е основателна причина да се стремите да избягвате храните създаващи кисела среда в организма ви.

Няколко бързи промени в диетата биха могли да ви помогнат да направите правилния избор, а организма ви  да се възползвате от ползите на алкалната диета. Тя ще ви върне към естествения начин на хранене.

Алкалната диета ще ви помогне здравословно да отслабнете, тъй като се консумират храни богати на вода и с ниско калорийно съдържание.Поддържането на здравословно тегло е важно за предотвратяване и лечение на редица заболявания.

Какво да ядем при алкална диета?

Какво да ядем при алкална диета е основния въпрос, който трябва да разберете за да осъществите тази промяна.

Плодове и зеленчуци за здравословно отслабване

Пресните плодове и зеленчуци са двата опорни стълба на тази детоксикираща диета. Разбира се условието да са пресни, не е единствено. Те трябва да са екологично чисти, генно немодифицирани и без пестициди. Тези пресни и екологично чисти продукти са мощен източник на алкализиращи елементи, антиоксиданти и важни хранителни вещества. Плодовете имат прочистващи свойства, докато зеленчуците действат по-скоро лечебно и регенеративно. Те са силно алкализиращи храни, които произвеждат съвсем малко отпадни продукти и смилането им не отнема много енергия и ензими. Тази диета с плодове и зеленчуци осигурява пълния спектър хранителни елементи, необходини за детоксикацията и възстановяване на тялото. По този начин се оптимизира храносмилането, подобрява се метаболизма и организмът получава нов енергиен стимул.

Заедно с това балансираното хранене с плодове и зеленчуци предоставя добра възможност да се използва алкалната диета за отслабване.

Вижте видеото на “Моето здраве”: Защо започнах алкална диета? Полезни свойства срещу хронично възпаление, холестерол и високо кръвно!

Как да ядем плодовете и зеленчуците?

За да постигнете здравословен ефект много е важно как ядете плодовете и зеленчуците.

Алкална диета с плодове и зеленчуци

Пресните плодове не изискват никакво храносмилане в стомаха. За не повече от половин час те достигат дванадесетопръстника, където се разпадат и освобождават хранителните си вещества. В случай, че заедно с тях консумирате и друга храна, те я изчакват в стомаха да бъде смляна и едва след това се придвижват до дванадесетопръстника. По този начин стомашните бактерии нападат алкалните плодове и започва процес на ферментация. Резултатът е токсични киселинни отпадъци и чревни газове. Така плодовете, които нормално алкализират тялото, в този случай причиняват ацидоза (киселини) и лошо храносмилане. Изводът е, че плодовете трябва да се ядат само самостоятелно. Най-добре е да се консумират в периода между основните хранения.

Съвсем различна е картината при зеленчуците. Някои от тях в сурово състояние се смилат до три часа, поради високото им съдържание на целулоза. В никакъв случай алкални плодове и зеленчуци не трябва да се приемат заедно. Зеленчуците се комбинират с всички останали храни и могат спокойно да се консумират по време на основните хранения. Те могат да бъдат част от всяко меню за алкална диета.

Детоксикиращата диета не е панацея. Здравословния начин на живот включва и редица други неща, като избягване злоупотребата с алкохол и тютюнопушене, повече движение и фитнес, чист въздух и спокоен живот.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*