Вегетарианство и веганство – ползи и вреди

Веганите и вегетарианците са избрали да не ядат месо. Веганството обаче е по-строго и също така забранява млечни продукти, яйца, мед и всякакви други продукти, получени от животински продукти. Както веганството, така и вегетарианството стават все по-популярни. В тази статия изследваме приликите и разликите между веганство и вегетарианство. Обсъждаме също ползите за здравето, коя диета е по-здравословна, коя е по-добра за загуба на тегло, както и възможните ползи и вреди.

Вегетарианство и веганство

 Какво е вегетарианство?

Според Вегетарианското общество вегетарианците са хора, които не ядат месо.
Вегетарианците не консумират:

  •  месо, като говеждо, свинско и дивеч;
  • домашни птици, като пиле, пуйка и патица;
  • риба и миди;
  • суровина или мазнини, получени от клане на животни.Въпреки това, много вегетарианци консумират странични продукти, които не са месо. Те включват:
  • яйца;
  • млечни продукти, като мляко, сирене и кисело мляко;
  • пчелен мед.

Какво ядат вегетарианците?

Вегетарианците обикновено консумират редица плодове, зеленчуци, ядки, семена, зърнени храни и варива, както и „заместители на месото“, които произлизат от тези видове храни.
Вегетарианството е по-малко строго от веганството, така че има няколко добре познати вариации на вегетарианската диета:

  • Оволактовегетарианство. Хората, които спазват тази диета, избягват всички видове месо и риба, но консумират млечни продукти и яйца.
  • Лактовегетарианство. Хората на тази диета не ядат месо, риба или яйца, но консумират млечни продукти.
  • Ововегетарианство. Хората, които следват тази диета, не ядат месо, риба или млечни продукти, но консумират яйца.
  • Пескетарианство. Тези, които спазват тази диета, избягват всички видове месо, с изключение на риба и други видове морски дарове. Това обаче не отговаря на традиционното определение за вегетарианство и много хора наричат ​​пескатарианската диета, полувегетарианска или флекситарианска.

Какво е веганство?

Веганството е по-строга форма на вегетарианство. Веганите избягват да консумират или използват каквито и да е животински продукти. Веганското общество дефинира веганството като „начин на живот, който се стреми да изключи, доколкото е възможно и осъществимо, всички форми на експлоатация и жестокост към животните за храна, облекло или всякакви други цели“.

Веганите стриктно избягват да консумират всякакви храни или напитки, които съдържат:

  • месо;
  • домашни птици;
  • риба и миди;
  • яйца и млечни продукти;
  • пчелен мед;
  • бульон или мазнини, получени от животни.

Строгите вегани също разширяват тези принципи извън диетата си и ще се опитат, където е възможно, да избягват всеки продукт, който пряко или косвено включва използването на животни от човека, като кожени изделия, вълна, коприна и други.

Какво ядат веганите?

Веганската диета включва всички семена, бобови култури, зеленчуци и плодове и всички останали храни, които по някакъв начин ги комбинират.

Много разновидности на вегански хранителни режими започнаха да набират популярност – вегански хот-дог, сладолед, сирене, майонеза и не-млечен йогурт, както и вегански бургери и други заместители на месните продукти.

Храни за вегетарианци

Вегетарианство и веганство ползи и вреди

Научните изследвания показват, че вегетарианските и веганските диети могат да предложат няколко ползи за здравето. Растителните диети могат да помогнат за понижаване на нивата на общия холестерол, холестерола с липопротеини с ниска плътност (LDL) и холестерола с липопротеини с висока плътност (HDL).

Проучване от 2016 г. установи, че вегетарианците, живеещи в Южна Азия и Америка, са по-малко склонни да развият затлъстяване, отколкото невегетарианците.

Според медицински специалисти диетите на растителна основа могат да предложат редица ползи за сърдечно-съдовото здраве. Тези предимства включват:

  • по-ниски нива на холестерола;
  • подобряване на кръвното налягане и притока на кръв;
  • по-добър контрол на кръвната захар;
  • по-нисък риск и дори обръщане на атеросклерозата;
  • намален оксидативен стрес и възпаление.Проучване от 2019 г. също установи връзка между здравословна растителна диета и по-нисък риск от развитие на хронично бъбречно заболяване. Интересното е, че тези, които са следвали нездравословна растителна диета с по-висок процент подсладени със захар храни и рафинирани зърнени храни, са имали значително по-висок риск от хронично бъбречно заболяване.

Вегетарианството и веганството предлагат сходни ползи за здравето и като цяло насърчават хората да ядат по-богати на антиоксиданти и богати на хранителни вещества пълноценни храни. Трудно е да се каже коя диета е по-здравословна, защото и двете диети имат предимства и недостатъци.

Например, за разлика от веганите, лакто-вегетарианците получават калций, фосфор и витамин D от млечни продукти. Въпреки това, избягването на млечни продукти и яйца може да помогне на веганите да намалят нивата на холестерола си.

Веганите също са изложени на риск от есенциален дефицит на омега-3 мастни киселини, по-специално на EPA и DHA, дори ако консумират растителни източници на тези хранителни вещества.

Медиците определят здравословния веган начин на живот като:

Въпреки това, спазването на растителна диета не гарантира добро здраве. Все още е възможно вегетарианците и веганите да водят нездравословен начин на живот или да ядат диета с преработена „нездравословна“ храна. Например, растителните храни не съдържат естествено витамин B-12, който е основен минерал, който поддържа нервната система и здравето на сърдечно-съдовата система. Веганите и вегетарианците могат да получат витамин B-12 от обогатени храни, като зърнени закуски и някои видове „мляко“ на растителна основа.

Вегетарианците и веганите също могат да приемат добавки с витамин B-12. Въпреки това, някои добавки B-12 могат да съдържат животински продукти, така че е важно внимателно да проверявате етикетите на продуктите и да купувате само от реномирани производители.

Според проучване от 2017 г. от Швейцария някои вегетарианци може да не получават достатъчно витамин B-6 и ниацин от диетата си, докато веганите може да имат по-висок риск от дефицит на цинк и омега-3 от тези, които ядат някои животински продукти.

Примерите за нездравословни растителни храни включват пържени картофки, подсладени напитки, бонбони, преработени или предварително опаковани закуски.

Това нездравословно растително хранене често води до по-нисък прием на фибри, зеленчуци и микроелементи, заедно с повишен прием на захар и преработени съставки.

Резюме

И вегетарианците, и веганите избират да не ядат месо и риба. Въпреки това, веганството е по-строга форма на вегетарианство, която забранява консумацията или употребата на каквито и да е продукти от животни, включително млечни продукти, яйца, мед, кожени изделия, вълна и коприна.

Вегетарианците могат да ядат млечни продукти, яйца, мед и други странични продукти, които не включват месо. Въпреки това, има няколко варианта на вегетарианската диета. Например, някои вегетарианци избират да ядат яйца, но не и млечни продукти.

Веганските и вегетарианските диети обикновено включват набор от плодове, зеленчуци, ядки, семена, зърнени храни и варива, както и „заместители на месото“, които произлизат от тези видове храни.

Както вегетарианските, така и веганските диети могат да осигурят ползи за здравето, включително намалено телесно тегло, по-ниски нива на холестерол и намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това е важно вегетарианците и веганите да гарантират, че отговарят на всичките си хранителни нужди. Например, растенията не съдържат витамин B-12, така че веганите и вегетарианците може да се наложи да консумират обогатени храни или да приемат хранителни добавки, за да получат достатъчно витамин B-12.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325478

Вижте също видеото на Stanislav Chakarov “Веган и вегетариански диети – убиват ли резултатите ни?”:

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*