Гуарана – за здраво тяло и успешна борба с умората

Гуарана

В натовареното ежедневие на съвременния човек постоянно има моменти, в които изпитваме недостиг на енергия. Ситуации, в които просто ни се иска да кажем „Не“ пред всяко предизвикателство докато в същото време копнеем за нови емоции. В такива моменти организмът изпитва необходимост от глътка жизненост, с която да събудим сетивата си, да подобрим фокуса и да изживеем пълноценно всяко ново приключение, което животът ни разкрива. Да се изправим и да преобърнем отрицанието в позитивна нагласа. Тук и сега, без оправдания и без отлагане да се гмурнем в изживяването на деня и смело да кажем „Да“ на жизнеността.

За да сме достатъчно жизнени обаче от изключителна важност е да задоволим необходимостта на организма от правилна хидратация. А понякога традиционните съвети за консумация на повече вода не са достатъчно вдъхновяващи.Тук именно необходимостта от правилна хидратация плавно премина в нужда от напитки, които съчетават натуралната минерална вода с микс от витамини и различни микроелементи, вплетени в изкушаващ коктейл от плодови вкусове. Новите за пазара функционални напитки на основата на минерална вода с добавени гуарана, кофеин, балансирано количество витамини, минерали и цинк, дават на организма естествена стимулация за максимално добри резултати при справянето с умората и доставят енергия за засилване на мозъчната функция.

Защо да изберем  гуарана?

Растението, вплетено в историята и традициите на едно от най-древните Амазонски племена – гуарани, все още се използва заради лековитите си качества. В миналото гуараната е била задължителна добавка към ежедневната диета на членовете на племето по време на периодите им на традиционни пости. Така те са успявали да поддържат строгите лимити и в същото време вярвали, че свойствата на гуараната действали и против малария и други смъртоносни болести, популярни в техния край на Южна Америка.

Гуарана ползи

Многобройни са ползите от гуараната. Тясе използва от атлетите като стимулант за подобряване на постиженията, както и за намаляване на психическата и физическа умора. Растението стимулира нервната система и подобрява мозъчната функция. Гуараната дава сила и издръжливост и има тонизиращ ефект върху цялото тяло. Използва се още и като фет бърнър, като превръща мазнините в енергия, която бързо се усвоява от тялото. Това свойство позволява да се ползва гуарана за отслабване.

Основната причина за енергизиращите свойства на гуараната стават ясни около 1840-та година. Тогава учените за първи път имат възможност да изследват листата на растението и откриват, че то съдържа теофилин и теобромин, които са химични вещества, подобни на кофеина и със сходни въздействия върху организма.

Подобно на кафето, гуараната е мощен стимулант. Сравнена с кафето, което съдържа 1-2% кофеин, сушени листа от гуарана съдържат 1-4% кофеин. Ето защо също както и при кафето, ползите от употребата се крият в добрия баланс. Когато се приема като добавка, растението е признато за безопасен и полезен за човешкото здраве продукт. Нещо повече, в премерени дози, билката гуарана може да бъде отлична хранителна добавка към ежедневния ни режим, с който да събудим сетивата и да кажем „ДА“ на жизнеността.

Гуарана таблетки се предлагат от фармацевтичните компании като високото съдържание на кофеин допринася за ободряващото, енергизиращо и диуретично действие на добавката.

Неслучайно изследванията показват, че 95% от потребителите свързват жизнеността с наличието на „повече енергия“. Намаляването на общата умора, повишаването на ежедневната ефективност и поддържането на фокус през целия ден пък се превърнаха с времето в ключови мотиви за консумацията и определиха търсенето на така наречените функционални напитки. /Даниела Божинова/

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*