Кафе за отслабване и дълголетие

Пиенето на кафе е популярен навик в много страни. Кафето се консумира за да се събудим и ободрим, както и за социални срещи и релаксация. Пиенето на кафе е част от много обичаи и култури по света. Например, в Италия е доста популярно да се пие еспресо през целия ден, португалците са известни с практиката си да се събират за “кафе” (uma bica) в местни кафенета. Тази традиция се наложи и в България. Малцина обаче знаят, че можем да пием кафе за отслабване и дълголетие.

Кафе за отслабване

Кафето не е напитка, която директно допринася за отслабването. Пиенето на кафе за отслабване подпомага процеси, които стимулират загубата на калории:

  • Увеличава се енергийно ниво и се подобрява метаболизма: Кафето съдържа кофеин, който може да доведе до повишаване на енергията и стимулиране на метаболизма. Това може да помогне за повече физическа активност и изгаряне на повече калории.
  • Стимулиране на умствената дейност: Това помага на хората да се концентрират върху здравословни хранителни навици.

Важно да се има предвид, че ефектите на кафето върху отслабването са индивидуални и могат да зависят от фактори като метаболизъм, диета и физическа активност.

Американски учени от Харвард са установили, че пиенето на една допълнителна чаша кафе дневно без захар може да помогне за леко отслабване. 100 грама кафе без захар съдържа само 2 калории, 0,2г протеин и 0,3г въглехидрати. За сравнение 100 грама кафе с мляко е с 57 калории.

Добавянето на сметана или ядково мляко към чашата с кафе не се отразява на теглото, вероятно защото засищат повече заради съдържащите се в тях протеини и мазнини. Но само лъжичка захар води до напълняване.

Според тях също така, пиенето на вода създава усещане за ситост и това може да намали приеманите калории през деня.

Наблюдаваните промени са по-значими при млади хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Отслабването от допълнителната чаша кафе е символично – 120 грама за четири години, но важна е тенденцията.

Изследванията са установили връзка между пиенето на кафе и промяната в теглото, което означава, че участниците не са отслабнали или напълнели точно заради кафето. Възможно е например тези, които пият кафе със захар, да ядат повече сладки неща през деня. А тези, които предпочитат горчиво кафе съзнателно да намаляват захарта общо в храната си.

Кафе за дълголетие

Освен ефектът с отслабването, според китайски учени от Южния медицински университет в Гуанджоу,  пиенето на кафе с малко или без захар може да ви помогне да живеете по-дълго. Тяхното проучване е установило, че за хора, които в продължение на седем години редовно консумират кафе без захар вероятността от смърт е с 16-20% по-малка в сравнение с тези, които изобщо не пият кафе.

Кафето е полезна противовъзпалителна напитка. Черното кафе е най-здравословно, защото съдържа всички полифеноли и антиоксиданти, които се съдържат в зърната, но не и възпалителните съединения, които се намират в захарта и в сметаната.

Според медици една чаена лъжичка захар е много малко за добре балансирано хранене и тя няма да доведе до скок на кръвната захар или до други последици за здравето, за разлика от силно подсладените напитки.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*