Газирана вода – митове и факти

газирана вода

Факт е, че газираната вода далеч по-рядко се употребява от обикновената вода, но в последните години тя става все по-популярна алтернатива, предоставяйки разнообразие в избора, както и вариации по отношение на вкуса и усещането. Промишлено газираната вода се прави чрез вкарване на въглероден диоксид под налягане във водата, но най-добрата газираната вода е естествено газираната.

Според Natural Source Waters Assocation (NSWA), британското сдружение на производителите и вносителите на води, натуралната газираната вода продължава да бъде свързвана с известно объркване. „Митовете“ около нея се отнасят предимно до нейния „произход“ и ефекта й върху здравето. Кои са те?

Естествено газирана вода

Газираната водата може да бъде с натурален произход или с добавена карбонизация. Естествено газираната вода в света обикновено идва от региони с вулканична активност в миналото. Охладената магма отделя въглеродна киселина дълбоко в земните недра, която след това прониква в някои естествени минерални води. В исторически план естествено газираната вода е била високо ценена заради минералното си съдържание и освежаващ вкус. Френската газирана вода Перие е световен лидер сред естествено газираните минерални води.

Естествено газирана вода в България

Единственият извор с естествено газирана вода в България се намира в Михалково. Изворът е един от четирите в Европа с естествено газирана минерална вода. Газирана вода Михалково е с температура на извора 28 градуса по Целзий. В близост се намира и извор “Персенк”, чиято вода е с най-ниска минерализация в България.

Натурална газирана вода ползи

Натуралната газираната вода представлява ценен източник на магнезий и калций. Това помага за покриване на дневните норми за прием на тези хранителни вещества, сочат направени в Канада изследвания. Количеството на намиращия се в някои газирани води естествен минерал натрий варира в зависимост от геологията на земните недра. ЕС и Великобритания определят максимална горна граница за натрий в бутилирана вода, която е 200mg/l. Важно е да се отбележи, че повечето натурални минерални води са под тази граница. Натриевият бикарбонат, който се съдържа в газираната вода помага за успокояването на стомаха – облекчава запек и лошо храносмилане

Газирана вода калории

Минералната газирана вода не съдържа калории или захар. В този смисъл сред потребителите съществува известно объркване. Според проучване на NSWA близо десет процента от анкетираните погрешно смятат, че газираната минерална вода съдържа захар и съответно калории. Истината е, че освен калории газираната вода не съдържа и мазнини, въглехидрати и белтъчини.

Газираната вода утолява жаждата и подтиска апетита без допълнителни калории.

Дентално здраве

Що се отнася до здравето на зъбите, натуралната вода (газирана или негазирана) е най-добрият възможен избор за хидратация. Някои газирани води имат по-ниско рН от негазираните. Напитките с ниски стойности на pH, под 6, водят до по-силна ерозия в сравнение с тези с неутрално или алкално рН. Според проучване на факултета по стоматология на Университета в Бирмингам, дори и този по-висок ерозионен ефект е сто пъти по-малък от характерния за безалкохолните напитки.

Костна плътност

Все още твърденията в подкрепа на мнението, че употребата на минерална газирана вода може да доведе до намаляване на костната плътност не са научно потвърдени.

Хидратиране с газирана вода

Съществуват мнения, че мехурчетата в газираната вода са вредни и пречат на хидратирането. Въглеродният диоксид, който образува мехурчетата, не възпрепятства усвояването на водата от организма дори при тренировка.

Газирана вода вреди

На газираната вода често се преписват евентуални вреди за здравето. Отрицателни ефекти могат да се причинят от изкуствено газираните води. Съдържанието на въглероден двуокис може да причини подуване на корема.

От естествено газираните води трябва да се внимава с тези с висока минерализация. Те трябва да се консумират само в ограничени количества, тъй като съдържанието на полезни елементи в тях е достатъчно голямо за ежедневна употреба.

Пълнее ли се от газирана вода?

Според някои проучвания газираната вода може да доведе до повишаване на хормона на глада, наречен грелин. Принципно, когато нивата му са по-високи, усещаме повече глад, което индиректно би довело до наддаване на тегло. Има хора, които при пиене на газираната вода се чувстват заситени и те я използват за подтискане на апетита. Досега няма окончателни научни факти за това пълнее ли се от газирана вода.

При газирани водите направени с добавен въглероден диоксид трябва да обърнем специално внимание на етикета, за да сме сигурни, че газираната вода, която купуваме е натурална минерална или изворна вода дарена от природата. Не рядко на пазара се срещат газирани води, които са трапезни или казано с други думи, не са натурални и не носят добавената стойност, която имат минералите и елементите в натуралните минерални води. Каква газирана вода ще си купим е въпрос на лично предпочитание, но е важно да бъдем добре информирани какъв продукт избираме за себе си и за своите близки и да четем внимателно етикетите, преди да вземем решение за покупка.

Газирана вода с лимон

Газирана вода с лимон

Диетолозите са категорични, че газирана водата с лимон е важен съюзник в борбата с отслабването.

Напитката действа супер тонизиращо, зарежда организма с енергия и витамин С. Цитрусовият плод съдържа минерали, които действат срещу умората, убиват бактериите, подобряват функционирането на червата, бъбреците и черния дроб.

Най-добър ефект се получава, когато газираната вода с лимон се консумира рано сутрин 30 минути преди закуска. Лимонът има алкален ефект върху храносмилателната система.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*