Прочистване на бъбреците, как да го направим?

В последните години сме подложени на вредното въздействие на химикалите, които са навсякъде. Те действат като консерванти в храните ни, пестициди и хербициди върху нашите продукти, стабилизатори и оцветители в козметиката. Тези синтетични химикали съставляват повечето от съставките в конвенционалните почистващи препарати. Важна роля за изхвърляне на излишните отпадъци от организма играят бъбреците и черния дроб. За да поддържаме в добро функционално състояние тези два важни органи е необходимо периодично да провеждаме прочистване на бъбреците.

Бъбреци в човешкото тяло

Бъбреците са два малки органа, разположени от двете страни на гръбначния стълб, под ребрата. Те филтрират кръвта, като отстраняват отпадъчни продукти и други токсини от тялото под формата на урина. Този процес се извършва предимно в нефроните, които са основните функционални единици на бъбрека. При липса на заболяване, здравословното хранене и адекватен прием на вода обикновено са достатъчни, за да поддържате бъбреците си здрави. Въпреки това, някои храни и добавки могат да помогнат за поддържане на тези органи.

От сутрешната ви чаша вода до допълнителна чаша билков чай, ето четири начина да прочистите бъбреците си и да ги поддържате здрави.

Хидратация на тялото за прочистване на бъбреците

Хидратацията на организма е важна за хората, защото човешкото тяло се състои от почти 60% вода. Всеки отделен орган, от мозъка до черния дроб, се нуждае от вода, за да функционира.

Като филтрираща система на тялото, бъбреците изискват вода за отделяне на урина. Урината е основният отпадъчен продукт, който позволява на тялото да се отърве от нежеланите или ненужни вещества. Когато приемът на вода е нисък и бъбреците се дехидратират, обемът на урината е малък. Ниското отделяне на урина може да доведе до бъбречна дисфункция, като например образуване на камъни в бъбреците.

От решаващо значение е да пиете достатъчно вода, така че бъбреците да могат правилно да изхвърлят излишните отпадъчни материали. Това е особено важно по време на прочистване на бъбреците. Препоръчителният дневен прием на вода е приблизително 1,5-2л.

Храни за пречистване на бъбреците

Полезни храни за пречистване на бъбреците са богатите на антиоксиданти като флавоноиди, ликопен, бета-каротин и витамин С. Една от тези храни е зелето, което е богато на фитохимикали, които елиминират свободните радикали.

Плодовете са добър източник на манган, витамин С и фибри. Гроздето, червените боровинки и малините помагат за намаляване на възпалението и по-доброто функциониране на пикочния мехур.

Рибата е друга чудесна храна помагаща на бъбреците. Богатата на омега-3 мастни киселини риба намалява нивата на възпаление и зарежда тялото с висококачествен протеин.

Прочистване на бъбреците с лимони

Сокът от лимон съдържа лимонена киселина. Тя помага за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците, като се свързва с калция в урината. Това потиска растежа на калциеви кристали, което може да доведе до камъни в бъбреците. Освен това, пиенето на чаша пресен сок на ден може да допринесе за дневния препоръчан прием на течности.

Ето как можете да използвате лимони, за да почистите бъбреците си:

  • Вода с лимон за бъбреци: Започнете деня си с чаша топла вода, смесена с прясно изцеден лимонов сок. Това ще стимулира производството на урина и ще помогне за промиване на бъбречните токсини. Правете това всяка сутрин в продължение на няколко седмици.
  • Лимон и мед: Комбинацията от лимон и мед е мощен естествен лек за различни здравословни проблеми, включително камъни в бъбреците. Смесете пресен лимонов сок с мед и го консумирайте редовно, за да поддържате здрави бъбреци.

Полезни напитки за бъбреците са също сок от портокал и пъпеш.

Чай за прочистване на бъбреците

Чай за прочистване на бъбреците се използва за профилактика и лечение. На пазара съществува изключително голямо разнообразие от билкови чайове, като някои от тях са специално предназначени за тази цел. Дори могат да предизвикат изхвърляне на камъните от бъбреците  и съответно оздравяване. Важно е също не само какви чайове се приемат при болни бъбреци, но и в какво количества, като тук правилото е – колкото повече, толкова по-добре.

Източник: https://www.healthline.com/health/kidney-cleanse

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*