Холестерол – какви са рисковете и как да се предпазим?

Холестерол

Холестеролът е восъчно вещество, което се намира в кръвта ви. Той е необходим на вашето тяло, за да изгради здрави клетки, но високите нива на холестерол могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

При висок холестерол можете да развиете мастни натрупвания в кръвоносните си съдове. В крайна сметка тези отлагания растат, което затруднява преминаването на достатъчно кръв през артериите ви. Понякога тези отлагания могат да се счупят внезапно и да образуват съсирек, който причинява инфаркт или инсулт.

Високият холестерол може да бъде наследен, но често е резултат от нездравословен начин на живот, което го прави предотвратимо и лечимо. Здравословната диета, редовните упражнения и понякога лекарствата могат да помогнат за намаляване на високия холестерол.

Симптоми

Високият холестерол няма симптоми. Кръвен тест е единственият начин да откриете дали го имате.

Кога да посетите лекар

Според американския Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвта (NHLBI), първият скрининг за холестерол на човек трябва да се извърши на възраст между 9 и 11 години и след това да се повтаря на всеки пет години след това.

NHLBI препоръчва скринингите за холестерол да се извършват на всеки една до две години за мъже на възраст от 45 до 65 години и за жени на възраст от 55 до 65 години. Хората над 65 години трябва да провеждат тестове за холестерол ежегодно.

Ако резултатите от теста ви не са в желаните граници, Вашият лекар може да препоръча по-чести измервания. Вашият лекар може също да предложи по-чести тестове, ако имате фамилна анамнеза за висок холестерол, сърдечни заболявания или други рискови фактори, като диабет или високо кръвно налягане.

Видове холестерол

Холестеролът се пренася през кръвта ви, прикрепен към протеини. Тази комбинация от протеини и холестерол се нарича липопротеин. Има различни видове холестерол, в зависимост от това какво носи липопротеините.

Липопротеини с ниска плътност (LDL)

LDL наричан “лош холестерол”, транспортира холестеролни частици в тялото ви. LDL холестеролът се натрупва в стените на артериите, което ги прави твърди и тесни.

Липопротеин с висока плътност (HDL)

HDL наричан “добър холестерол”, улавя излишния холестерол и го връща обратно в черния дроб.

 Липопротеини с много ниска плътност (VLDL)

Липопротеините с много ниска плътност (Very low-density lipoprotein или VLDL) са преносители на холестерол и триглицериди. Тяхното ниво се увеличава при затлъстяване, захарен диабет и някои видове рак.

Пълен липиден профил

Нивото на общия холестерол представлява сбор от всички негови форми (сбор от “добрия” HDL, от “лошия” LDL и от VLDL холестерола). Препоръчително е определянето му да се осъществява не самостоятелно, а в рамките на липиден профил. Той включва измерване на общия холестерол, на “добрия” HDL холестерол, “лошия” LDL холестерол и на триглицеридите. Триглицеридите са вид мазнини в кръвта. Наличието на високо ниво на триглицериди също може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Норми за холестерола

  • Общ холестерол – желателните стойности за общия холестерол са под 5,2 mmol/l (200 mg/dl), гранични от 5,2 до 6,2 mmol/l (200 до 240 mg/dl) и рискови над 6,2 mmol/l (240 mg/dl);
  • Hdl стойности: желателно ниво за добрия холестерол е над 1,6 mmol/l (над 60 mg/dl). Стойности от 0,9 до 1,6 mmol/l (от 40 до 60 mg/dl) са гранични, а под 1,0 mmol/l (под 40 mg/dl) рискови;
  • Ldl норма: за лошия холестерол оптималните стойности са под 2,6 mmol/l (100 mg/dl), гранични от 2,6 до 3,3 mmol/l (100 до 130 mg/dl), гранично високи от 3,4 до 4,1 mmol/l (130 до 160 mg/dl), от 4,1 до 4,9 mmol/l (160 до 190 mg/dl) са рискови, а стойности от порядъка над 4,9 mmol/l (190 mg/dl) са с изключително висок риск;
  • съотношение hdl ldl: желателните стойности за съотношението общ/ HDL холестерол са под 4,5, гранични от 4,5 до 5,5 и рискови над 5,5. За съотношението на LDL/HDL холестерол желателни са стойности под 3, гранични от 3 до 5 и рискови над 5.
  • стойности за триглицеридите: при триглицеридите за нормални се считат стойности под 1,7 mmol/l (150 mg/dl), гранични от 1,7 до 2,3 mmol/l (150 до 200 mg/dl), високи от 2,3 до 5,6 mmol/l (200 до 500 mg/dl) и екстремно високи над 5,6 mmol/l (500mg/dl)

Причини за нездравословни нива на холестерола

Факторите, които можете да контролирате – като неактивност, затлъстяване и нездравословна диета – допринасят за вредните нива на холестерола и триглицеридите. Фактори извън вашия контрол също могат да играят роля. Например, вашият генетичен състав може да затрудни тялото ви да премахне LDL холестерола от кръвта ви или да го разгради в черния дроб.

Медицински състояния, които могат да причинят нездравословни нива на холестерола, включват: Хронично бъбречно заболяване, Диабет, ХИВ/СПИН, Хипотиреоидизъм

Нивата на холестерола могат да се влошат и от някои видове лекарства, които може да приемате за други здравословни проблеми, като: Акне, Рак, Високо кръвно налягане, ХИВ/СПИН, Неправилен сърдечен ритъм, Трансплантации на органи

Рискови фактори

Факторите, които могат да увеличат риска от нездравословни нива на холестерола включват:

  • Лоша диета. Яденето на твърде много наситени мазнини или трансмазнини може да доведе до нездравословни нива на холестерола. Наситените мазнини се намират в мазни парчета месо и пълномаслени млечни продукти. Транс мазнините често се срещат в пакетирани закуски или десерти. затлъстяване.
  • Наличието на индекс на телесна маса (ИТМ) от 30 или повече ви излага на риск от висок холестерол.
  • Липса на упражнения. Упражнението помага за повишаване на HDL „добрия холестерол” в тялото ви.
  • Пушенето. Пушенето на цигари може да понижи нивото на HDL.
  • Aлкохол. Консумирането на твърде много алкохол може да повиши нивото на общия ви холестерол. възраст.

Дори малките деца могат да имат нездравословен холестерол, но това е много по-често при хора над 40 години. С напредването на възрастта черният ви дроб става по-малко способен да отстранява LDL холестерола.

Усложнения

Високият холестерол може да причини опасно натрупване на холестерол и други отлагания по стените на артериите (атеросклероза). Тези отлагания (плаки) могат да намалят притока на кръв през артериите, което може да причини усложнения, като:

  • Болка в гърдите. Ако артериите, които снабдяват сърцето ви с кръв (коронарни артерии), са засегнати, може да имате болка в гърдите (ангина) и други симптоми на коронарна артериална болест.
  • Сърдечен удар. Ако плаките се разкъсат или спукат, на мястото на разкъсване на плака може да се образува кръвен съсирек – блокиране на притока на кръв или освобождаване и запушване на артерия надолу по течението. Ако притокът на кръв към част от сърцето ви спре, ще получите сърдечен удар.
  • Удар. Подобно на сърдечен удар, инсулт се получава, когато кръвен съсирек блокира притока на кръв към част от мозъка ви.

Вижте видеото за последиците от високия холестерол:

Предотвратяване

Същите промени в начина на живот за здравето на сърцето, които могат да намалят холестерола ви, могат да ви помогнат да предотвратите висок холестерол на първо място. За да предотвратите високия холестерол е необходимо следното:

  • Яжте диета с ниско съдържание на сол, която набляга на плодове, зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни. Ограничете количеството животински мазнини, специално червеното месо и използвайте добрите мазнини в умерени количества;
  • Свалете излишните килограми и поддържайте здравословно тегло;
  • Откажете цигарите;
  • Правете физически упражнения през повечето дни от седмицата в продължение на поне 30 минути;
  • Пийте алкохол умерено, ако изобщо употребявате;
  • Управлявайте стреса

Източник: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*