Най-добрите храни за хидратиране на организма

Правилната хидратация е изключително важна за здравето на човек. Липсата на вода в организма може да доведе до дехидратация, с всички неблагоприятни последици от това като умора, главоболие, кожни проблеми, ниско кръвно налягане и ускорен пулс.

Експертите обикновено препоръчват да пиете няколко чаши вода на ден, за да задоволите нуждите си от хидратация. Допълнителни количества вода могат да се добавят и чрез храната. В тази статия ще ви покажем кои са най-добрите храни за хидратиране на организма.

Водата и хидратация на тялото

Водата е в основата на правилната хидратация на тялото. Тя подпомага  функциониране на всички системи на организма – от сърдечносъдовата до храносмилателната, нищо в тялото не се случва без нейно участие. Чрез нея се осъществява разпространението на кислород в организма и поддържа телесната температура. Особено важно е през лятото да се поддържа повишено ниво на хидратация.

Водата е необходима за правилното смазване и предпазване от износване на ставните връзки и хрущялите. Тя подпомага детоксикацията на организма и поддържа кожата стегната и опъната. Пиенето на вода намалява риска от камъни в бъбреците.

За набавяне на препоръчителното количество вода дневно, на помощ ни идва не само бутилката живителна течност, но и тези храни с високо съдържание на вода. За да сме сигурни, че във всеки един момент сме добре хидратирани, трябва да разчитаме на хидратиращите храни, които внасят допълнителни течности в организма ни, изпълнени с витамини и минерали за перфектен баланс.

Краставица (96,7% водно съдържание)

Краставицата е  зеленчукът, който има най-високо съдържание на вода. Българите са оценили качествата на краставицата и широко я използват в направата на различни салати. Тараторът е друг чудесен продукт с този зеленчук, който действа толкова освежаващо и вкусно не само през летните месеци, а по всяко време на годината.

Айсберг (95,6% вода)

Айсберга в последните години все повече се използва за направата на свежи салати. Здравните експерти често препоръчват той да се избягва в полза на по-тъмни зеленчуци, като спанак или маруля, които съдържат по-големи количества фибри и хранителни вещества като фолиева киселина и витамин К. Но поради високото си съдържание на вода, малко айсберг върху сандвич или в здравословна салата с пиле е за предпочитане.

Спанак  (92% вода)

Спанакът е един от най-полезните зеленчуци, заради съдържанието си на желязо. Но заедно с това той е чудесен хидратант, който ще ви достави и необходимите количества магнезий, калий и витамини от групата В. Редовната му консумация ще ви поддържа и по-енергични.

Чушки (92% вода )

Чушките също са част от храните естествени хидратанти. Зелени, червени, жълти, лилави, те съдържат и достатъчно витамини и минерали, включително витамин С, витамин В6, бета каротин и фолиева киселина.

Диня (92% вода)

Динята е много здравословна и една от най-хидратиращите храни. В допълнение тя съдържа фибри и няколко важни хранителни вещества, включително витамин С, витамин А и магнезий.

Поради високото си съдържание на вода, дините имат много ниска калорична плътност. Това означава, че относително голяма част от динята съдържа много малко калории.

Доказано е, че храните с ниска калорична плътност помагат при загуба на тегло, като намаляват апетита.

Освен това динята е богата на мощни антиоксиданти, включително ликопен. Смята се, че той намалява окислителното увреждане на клетките, което е свързано със сърдечни заболявания и диабет.

Можете да добавите диня към диетата си, като я консумирате като освежаваща закуска. Тя е хидратиращ плод, богат на хранителни вещества, който може да осигури няколко ползи за здравето, включително намален риск от хронични заболявания.

Диня

Ягоди (91% вода)

Ягодите имат високо съдържание на вода, което ги прави много хидратираща храна. Освен това ягодите осигуряват много фибри, антиоксиданти, борещи се с болести, и витамини и минерали, включително витамин С, фолиева киселина и манган.

Доказано е, че редовното хранене на ягоди намалява възпалението, което може да помогне за предпазване от сърдечни заболявания, диабет, болест на Алцхаймер и различни видове рак.

Лесно е да включите ягоди в диетата си, като ги консумирате като плод или под формата на фрешове.

Зелена салата

Купичка зелена салата осигурява  по-малко от 10 калории, защото 90% от салата се състоят от вода. Тя е богат източник на фолиева киселина, витамин С, фибри, антиоксиданти и бета каротин, който помага за доброто здраве на зрението и кожата ви. Зелената салата е чудесна гарнитура към всяко ястие.

Зелена салата

Пъпеш (90% вода)

Пъпешът освен високото съдържание на вода е изключително хранителен и може да подобри здравето ви по няколко начина. Съдържащите се в него фибри спомагат за изхвърлянето на токсините и намаляват апетита.

Освен това, пъпешът е богат на витамин А. Проучванията показват, че витамин А може да засили имунното здраве, като предпазва от инфекции.

Праскови (89% вода)

Прасковите са богати на хранителни вещества и хидратиращ плод. Близо 90% от теглото им е вода. Те също така осигуряват няколко важни витамина и минерали, като витамин А, витамин С, витамини от група В и калий.

Освен това, яденето на праскови с кожата може също да допринесе за борба с болестите. Те са източник на антиоксиданти като хлорогенова киселина.

Водата и съдържанието на фибри в прасковите са причината, поради която те са толкова засищащи и нискокалорични, със само 60 калории в средна праскова.

В случай, че консумирате тези хидратиращи храни и пиете вода, когато се чувствате жадни, няма да имате проблем да останете хидратирани и да запазите вашето здраве.

Подробен списък с хидратиращи храни може да видите на следния линк:

https://www.healthline.com/nutrition/19-hydrating-foods

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*