Ползи за здравето от приема на моркови

Морковите са едни от най-важните и полезни зеленчуци за здравето. Това се определя от високото съдържание на редица витамини и минерали в този толкова полезен и нискокалоричен зеленчук.

Най-широко разпространени са оранжевите моркови с леко сладникав вкус, които произхождат от Холандия и започват да се отглеждат около 16ти век. В тази статия ще ви запознаем с ползите за здравето от приема на моркови.

С какво са полезни морковите?

Морковите са полезни и със сигурност заслужават място на нашата трапеза.

  • Един средно голям морков осигурява двойна доза от препоръчителния дневен прием на витамин А. Този витамин играе важна роля за поддържането на здрава имунна система, зрение, репродуктивни способности и еластичност на кожата. Заедно с това, морковите имат малко калории, което ги прави подходящи за включване в диети за отслабване и детоксикация.
  • Морковите съдържат различни антиоксиданти, всеки от които има своя уникална защитна функция. Бета-каротинът е най-често срещаният антиоксидант. Други антиоксиданти, които се съдържат в този зеленчук са алфа-каротин, лутеин, кафеена киселина, кумарова киселина, ферулинова киселина и антоцианидини.
  • Морковите са едни от най-важните и полезни зеленчуци за здравето ни. Това е така, заради високото съдържание на редица витамини и минерали в тях. Те са  източник на провитамин А, витамини С, Д, Е, К, В1 и В6. Богати са на калий, калций, магнезий, фосфор, натрий и някои микроелементи.

За какво помагат морковите?

Ползите за здравето от приема на моркови са многобройни. Оранжевият зеленчук е изключително полезен за човешкото тяло, тъй като съдържа огромно количество витамини и микроелементи, има благоприятен ефект върху здравето и помага за лечението на много болести.

За да се получи добър здравословен ефект е добре да се консумират сурови моркови. Децата и възрастните, които не могат да ги приемат цели или нарязани, могат да пият сок от моркови.

Моркови за добро зрение

Едва ли има човек, който да не знае, че морковите помагат за доброто зрение. Те са богати на бета-каротин, който се превръща във витамин А в черния дроб. Витамин А се трансформира в ретината, в родопсин, пурпурен пигмент, необходим за нощно виждане.

Доказано е също така, че бета-каротинът предпазва от дегенерация на макулата и сенилни катаракта. Хората, които ядат големи количества бета-каротин, имат 40% по-нисък риск от дегенерация на макулата от тези, които консумират малко.

Сок от моркови за добро зрение

Предотвратяват стареенето на кожата

Морковите предотвратяват стареенето на кожата. Витамин А и антиоксидантите, които се съдържат в тях, предпазват кожата от изгаряне и изсушаване. Витамин А предотвратява преждевременно появяване на бръчките, акне, суха кожа и пигментация.

Противотуморно действие

Ползите от редовна консумация на моркови включват и повишаване на имунната система и подпомагане на организма да се пребори с болестотворни причинители, дори и за превенция на ракови заболявания.

Според проведени медицински проучвания, че морковите намаляват риска от рак на белия дроб, рак на гърдата и рак на дебелото черво.

Морковите регулират кръвната захар

Морковите  регулират нивата на кръвната захар и следователно могат да бъдат препоръчани за диабетици.

Успокояват нервната система

Витамините от група В, съдържащи се в кореноплодните култури, оказват благоприятно въздействие върху успокояването на нервната система, елиминират ефектите на нервните разстройства и стреса, помагат за борба с безсънието .

Предотвратяват сърдечни заболявания

Редовната употреба на моркови предотвратяват и намаляват риска от сърдечни заболявания. Те също помагат за намаляване нивата на холестерола, тъй като разтворимите влакна в тях се свързват с жлъчните киселини.

Защитават зъбите и венците

Морковете защитават зъбите и венците. Те отстраняват плаки и остатъци от храна. Стимулират венците и задействат отделянето на слюнки, които създават алкална среда и балансират киселинно образуващите бактерии, способстващи за образуването на кариеси. Минералите в тях също предотвратяват увреждането на зъбите.

Как са най-полезни морковите?

За това „как са най-полезни морковите” сред медиците няма пълно единодушие. Няма спор за това, че суровите моркови са най-полезни, но въпросът е как да ги консумираме?  Вариантите са настъргани или под формата на сок. Основното предимство на сокът от моркови е, че той се усвоява бързо от организма. При настърганите моркови пък се запазват фибрите съдържащи се в тях. В крайна сметка, който и от двата варианта да изберете няма да сбъркате и ще стимулирате имунната си система, както й ще забавите стареенето.

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*