Акне – видове, симптоми и лечение

Какво е акне?

Кожата ви има малки дупчици, наречени пори, които могат да бъдат блокирани от масло, бактерии, мъртви кожни клетки и мръсотия. Когато това се случи, може да развиете пъпка. Ако често получавате пъпки, особено няколко наведнъж, може да имате акне. С други думи, акнето е състоянието на кожата, което причинява пъпки. Акнето е много често срещано. Всъщност изследванията показват, че 9,4 процента от хората по света имат това заболяване, като повече млади хора страдат от “младежко акне“. Въпреки че то не представлява сериозен риск за цялостното ви здраве е възможно да бъде болезнено, особено ако имате тежка форма. С течение на времето акнето може да причини и белези.

Не може да се отрече, че акнето може да допринесе за емоционален стрес. Белезите по лицето и други видими места на тялото могат да повлияят на самочувствието и дори да допринесат за депресия.

Ако живеете с акне, имайте предвид също, че то е лечимо. Съществуват редица ефективни лечения, така че имате възможности за намаляване на броя на пъпките, които получавате, и за минимизиране на шансовете си за белези.

Видове акне

Ако имате акне, може да забележите комбинация от видове пъпки. Белите точки и черните точки са най-често срещани и се наричат комедони.

Черни точки или отворени комедони се отварят на повърхността на кожата ви. Кислородът във въздуха придава на горната част на тези пъпки по-тъмен вид. Белите точки или затворените комедони се образуват като изпъкнали подутини под повърхността на кожата ви. Те остават с телесен цвят.

Възпалителните изменения на кожата се наричат лезии. Голяма е вероятността те да причинят белези на кожата ви. Лезиите включват:

 • Папули – малки, червени, повдигнати подутини причинени от възпаление;
 • Пустули – малки червени пъпки, които имат гной по върховете си;
 • Възли – твърди, често болезнени бучки и се развиват под повърхността на кожата ви;
 • Кисти – големи бучки под кожата ви, които съдържат гной и обикновено са болезнени.

Симптоми на акне

Симптомите на акнето може да се прояват с различни видове пъпки по тялото ви, но най-често ще го срещнете по:

 • пъпки по лицето и шията;
 • пъпки по гърба;
 • по рамене;
 • по гръден кош.

Пъпките могат да придадат на кожата ви груба, неравна текстура.

С акне може също да изпитате:

 • промяна в цвета на кожата, включително тъмни петна и зачервяване;
 • подуване и възпаление;
 • болка и чувствителност при докосване или не.Обривите от акне също могат да причинят белези или обезцветяване на кожата ви. Пукащите пъпки могат да повишат шансовете ви за образуване на белези, така че избягвайте притискането – без значение колко изкушаващо е да се отървете от пъпката незабавно.След като се развие пъпка, може да отнеме от няколко дни до няколко седмици, за да се изчисти напълно. Зарастването и изчистването на акне може да отнеме много повече време, особено без лечение.

Какво причинява акне?

Акнето се появява, когато порите на кожата ви се запушат с масло, мъртва кожа или бактерии. Всяка пора на кожата ви се отваря към фоликул. Фоликулът е малка сферична група от клетки в които има празнота. Състои от косъм и мастна жлеза. Мастната жлеза освобождава себум (масло), който се движи нагоре по косата, извън порите и върху кожата ви. Себумът помага за поддържане на кожата ви смазана и мека. Една или повече нередности в този процес на смазване могат да допринесат за акне.

Акнето може да се появи в следните случаи:

 • вашите фоликули произвеждат твърде много масло – при мазна кожа често се появяват пъпки и черни точки;
 • мъртвите кожни клетки се натрупват в порите ви;
 • бактериите се натрупват в порите ви.Всяко едно от тези състояния може да доведе до пъпки, които се развиват, когато бактериите растат в запушена пора.

Рискови фактори за развитие на акне

Експертите все още не знаят точно защо някои хора изпитват акне, а други не. Въпреки това те признават, че редица рискови фактори могат да допринесат за появата или да влошат акнето, включително:

 •  хормонални промени поради бременност или пубертет;
 • пушене на цигари;
 • лош сън;
 • стрес;
 • почистващи препарати, кремове, овлажнители и други козметични продукти с високо съдържание на масла;
 • някои лекарства, включително литий, някои видове хормонален контрол на раждаемостта, антиконвулсанти и стероиди;
 • фамилна анамнеза за акне. Имате най-висок риск от развитие на хормонално акне по време на пубертета. През това време тялото ви претърпява много хормонални промени. Тези промени могат да предизвикат производството на масло, което води до повишен риск от акне. Хормоналното акне, свързано с пубертета, обикновено се подобрява, когато достигнете зряла възраст, а вашите проблеми може дори да спрат напълно.Според проучване от 2021 г., някои храни или диети могат да имат ефект върху акнето:
 • Диета с нисък гликемичен индекс. Избягването на преработените меса и рафинираните въглехидрати може да помогне за намаляване на лезиите от акне.
 • Млечни продукти. Консумирането на определени млечни продукти, като мляко и сладолед, изглежда влошава акнето при някои хора.
 • Мазнини и мастни киселини. Омега-3 и омега-6 мастните киселини могат да помогнат за намаляване на появата на акне.

Получаване на диагноза

Ако подозирате, че имате акне, добра следваща стъпка включва получаване на диагноза от дерматолог. Дерматологът може да постави диагноза, като прегледа кожата ви. Прегледът може да помогне да се идентифицират видовете лезии и тяхната тежест, за да се разработи план за лечение.

Лечение на акне

Лечението на акне обикновено зависи от неговата тежест.

Леко акне

Можете да използвате без рецепта крем за акне на лице, лосион против акне, почистващи препарати и точкови процедури, за да помогнете за справяне с пъпките, докато се появяват.

Общите съставки, които ще намерите в кремовете и геловете за акне, включват:

 • Бензоил пероксид. Тази съставка помага за изсушаване на съществуващите пъпки, предотвратява образуването на нови и убива бактериите, причиняващи акне.
 • Салицилова киселина. Тази съставка помага за ексфолирането на кожата ви, за да предотврати запушването на порите с бактерии, причиняващи акне.

Медикаментозно лечение на акне

Ако продължавате да изпитвате симптоми, след като използвате за лечение медикаменти без рецепта в продължение на няколко седмици, може да помислите да потърсите професионално лечение.

Лечение на акне с антибиотици

Дерматологът може да предпише лекарства за акне, които да помогнат за намаляване на симптомите и предотвратяване на белези.

В някои случаи за трайно лечение на акне се прилага орален антибиотик. Обикновено ще използвате антибиотици само за кратко време, така че тялото ви да не изгради резистентност и да ви направи податливи на инфекции.

Силно възпалено акне

За лечение на тежка форма на акне дерматологът може да използва едно или повече от следните медикаменти:

 • перорални антибиотици;
 • бензоил пероксид;
 • локални антибиотици;
 • локални ретиноиди.

Лекарите могат също да предложат хормонален контрол на раждаемостта.

Можете ли да продължите да приемате лекарства за акне по време на бременност?

Много лечения за акне, могат да имат тежки последици за развиващия се плод.

Ако планирате да забременеете или смятате, че може да сте бременна, попитайте лекаря, който ви е предписал лекарство за акне, дали можете да продължите да го приемате.

Вашият лекар може да предложи други възможности за лечение на акне по време на бременност.

Дерматологът може също да препоръча медицински процедури за лечение на тежки форми на акне и предотвратяване на белези. Тези процедури действат като премахват увредената кожа и намаляват производството на мазнини. Те включват:

 • Фотодинамична терапия (PDT). PDT използва лекарства и специална светлина или лазер за намаляване на производството на масло и бактерии. Други лазерни лечения също могат да помогнат за подобряване на акнето и белези.
 • Дермабразио. Този тип ексфолиране премахва горните слоеве на кожата ви с въртяща се четка. Процедурата работи най-добре за лечение на белези от акне, а не самото акне. Микродермабразиото е по-меко лечение, което помага за премахване на мъртвите кожни клетки.
 • Инжекции с кортизон. Тези инжекции могат да помогнат за намаляване на възпалението и ускоряване на заздравяването. Кортизонът обикновено се използва заедно с други лечения за акне, особено за акне, което включва големи кисти.
 • Химичен пилинг. Това лечение премахва горните слоеве на кожата ви, за да разкрие по-малко увредена кожа отдолу. Химическият пилинг може да подобри леките белези от акне.

Вижте видеото на Хил Клиник: “Пилинг – класическа терапия за лечение на акне,  представена от Вероника Калчева”

Домашно лечение на акне

Вероятно сте се сблъсквали с голям брой домашни средства за лечение на акне. Но, както може би вече сте разбрали, тези лекарства не винаги работят – някои дори могат да влошат акнето.

Вместо да слагате паста за зъби върху лицето си, опитайте тези съвети за домашно лечение на акне, за да помогнете за изчистването на пъпките и за предотвратяване на бъдещи пробиви:

 • За суха кожа, склонна към акне подходящо е използването на алое вера.
 • Използвайте маска с мед.
 • Освежете лицето си със зелен чай.
 • Избягвайте да докосвате лицето си.
 • Никога не стискайте пъпки. Това прави белези по-вероятни, а също така може да разпространи бактерии.

Какви са перспективите за някой с акне?

От само себе си се разбира, че никой не трябва да ви съди или заклеймява за това, че имате акне, но все пак това ви влияе, като може да се чувствате обезпокоително и изолиращо.

Без значение колко неудобно е да имате това състояние на кожата, знайте, че не сте сами. Почти всеки ще получи пъпка в някакъв момент от живота си и много хора се справят с различни форми на акне в зряла възраст.

Добрата новина: Съществуват много ефективни възможности за лечение на акне. С лечението може да изпитате значително подобрение в рамките на няколко седмици.

Започване на лечение на акне рано или късно също може да помогне за предотвратяване на белези. Ако вече сте забелязали някои белези, дерматологът може да предложи повече насоки за лечение, за да сведе до минимум появата на белези.

Дори и с лечение, все още могат да се случат обостряния. Устойчивото акне може да изисква допълнително или продължително лечение. Винаги е най-добре да работите с дерматолог, за да намерите най-ефективното лечение за редовни или тежки изблици на акне.

Предотвратяване на акне

Не винаги е възможно напълно да се предотврати акнето, но можете да предприемете определени стъпки у дома, за да намалите шансовете си за получаване на пъпки.

Опитайте тези съвети:

 • Измивайте лицето си ежедневно с почистващ препарат без масло.
 • Използвайте грим на водна основа – това означава, че е по-малко вероятно да се запушат порите ви.
 • Избягвайте козметични продукти, които съдържат масло.
 • Винаги премахвайте грима и почиствайте кожата си старателно преди лягане.
 • Вземете душ или измийте лицето си след тренировка.
 • Завържете назад дългата коса, за да я предпазите от лицето си.
 • Избягвайте плътно прилепнали шапки, ленти за глава и дрехи, които покриват предразположените места.
 • Яжте балансирана диета и останете хидратирани.
 • Стремете се да намалите стреса.

При кожни проблеми консултирайте се с дерматолог. Той може да предложи повече съвети за предотвратяване на акне.

Източник: https://www.healthline.com/health/skin/acne#types-of-acne

Вашият коментар

Имейл адресът няма да бъде публикуван.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*